Geen commerciële blog links meer in officiële WordPress documentatie

Geen commerciële blog links meer in officiële WordPress documentatie

Het team dat verantwoordelijk is voor de officiële WordPress documentatie heeft een nieuw beleid opgezet met betrekking tot externe links. Vanaf nu is het verboden om in officiële WordPress documentatie te linken naar blogs van commerciële sites. Zelfs als die sites geen product verkopen.

WordPress documentatie beschermen tegen misbruik

Het doel van het nieuwe beleid omtrent externe links? Een einde maken aan links naar ‘nuttige’ artikelen die op de blogs van externe commerciële websites staan. In de verklaring van het team is te lezen dat ze tijdens een discussie over externe links tot de conclusie kwamen dat ze, in elk geval voorlopig, geen links naar commerciële blogs in de documentatie willen toelaten. Volgen het team verlegt dit namelijk de focus van het primaire idee, namelijk het belang van de documentatie-gebruiker.

Documentatie redacteurs moeite besparen?

In de verklaring stond niet of de beslissing een reflectie was van het inherente doel van officiële documentatie, namelijk de bron zijn waar gebruikers antwoorden kunnen vinden. Er is ook nergens terug te vinden dat de officiële WordPress documentatie zo nuttig moet zijn dat er geen noodzaak is om gebruikers naar een andere website door te verwijzen. Het doel van het nieuwe beleid is schijnbaar om de documentatie redacteurs de moeite van het monitoren van commerciële websites te besparen.

Ruime definitie van ‘commerciële site’

De definitie van wat beschouwd wordt als een ‘commerciële’ site maakt het nieuwe beleid nog verwarrender:

“Dus [een link naar] elke officiële blog van een WordPress plugin, thema, marktplaats of webshop (met thema’s, plugins, etc.), hosting of andere dienstverlening, ongeacht of zij iets verkopen, is niet toegestaan.”

Negatieve respons

Het nieuwe beleid omtrent externe links in WordPress documentatie leverde al snel een hoop negatieve reacties op. Volgens veel ontwikkelaars in de WordPress gemeenschap is het een ‘oneerlijk’ besluit. Ook Joost de Valk, de oprichter van de Yoast SEO plugin, is het niet eens met het nieuwe beleid. Hij denkt dat veel bedrijven die WordPress ‘achter de schermen’ hebben geholpen, hierdoor hetzelfde behandeld zullen worden als bedrijven die absoluut niets voor WordPress hebben gedaan. Joost schreef:

“De bedrijven die veel bijdragen aan WordPress kregen altijd wat links, en dus ook wat promotie in ruil voor wat zij bijdragen. Door hen dat af te nemen, behandel je in feite de bedrijven die niets doen hetzelfde als de bedrijven die wel iets doen, iets dat volgens mij gewoon verkeerd is. Dus ik ben het zeker niet met dit besluit eens.”

Een ander lid van de WordPress gemeenschap schreef:

“…En hier suggereert een bevooroordeeld beleid tegen alles dat ‘commercieel’ is dat ze per definitie corrupt zijn, en niet betrouwbaar of waardevol. De waarde van een link is in wezen subjectief en dient dan ook subjectief bekeken te worden.”

De volledige discussie met betrekking tot het nieuwe beleid voor externe links in WordPress documentatie is hier te volgen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.