Automattic test experimentele Full Site Editing plugin

Automattic test experimentele Full Site Editing plugin

Automattic werkt momenteel aan een nieuwe, experimentele Full Site Editing plugin. Deze is gericht op het verbeteren van de pagina creatie workflow in de block editor. Het aanmaken van een nieuwe pagina kan overweldigend zijn voor beginners, zeker wanneer zij nog geen idee hebben over hoe ze blocks kunnen samenvoegen om een mooie layout te maken. De experimentele plugin zou dit makkelijker moeten maken.

Full Site Editing

Full Site Editing verstrekt momenteel drie custom blocks: Post Content, Templates en Blog Post Listing. De laatste is in feite een uitbreiding van het Latest Posts block, waar dan een passage en meta data aan toegevoegd kunnen worden.

De functionaliteit in de Full Site Editing plugin wordt ontwikkeld voor gebruik op WordPress.com (lees ook: De verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org). Het is in het belang van het bedrijf om te zorgen dat nieuwe gebruikers zo snel en gemakkelijk mogelijk nieuwe sites kunnen bouwen, zonder dat ze gefrustreerd en verward raken over hoe ze nu het beste kunnen beginnen.

Een template selector voor het aanmaken van nieuwe pagina’s kan echter ook voor de bredere WordPress community toegevoegde waarde hebben. Plugin ontwikkelaar Jeffrey Carandang heeft Full Site Editing getest en stelde voor om deze functionaliteit aan Gutenberg toe te voegen, met custom hooks zodat ontwikkelaars hun eigen custom templates kunnen toevoegen. Dit zou het ook makkelijker maken om gebruikers door het opzetproces voor nieuwe thema’s te leiden.

Nog in ontwikkeling

Omdat de plugin nog in ontwikkeling is, wordt aangeraden om Full Site Editing nog niet op een live site te activeren. Bij de beschrijving van de plugin wordt expliciet vermeld dat deze “alleen ontworpen is om te werken in de WordPress.com omgeving en na een update zou kunnen breken.” Je kunt de plugin echter wel uittesten als je een beetje wil spelen met nieuwe mogelijkheden op het gebied van nieuwe pagina’s aanmaken. De plugin is reeds beschikbaar op WordPress.org.Na het installeren en activeren van de plugin ga je in je WordPress Dashboard naar Pagina’s > Nieuwe pagina. Dan moet er een nieuwe module met template selector verschijnen. De templates zijn gevuld met demo content en afbeeldingen. Op die manier hoef je niet na te denken over hoe je de blocks kunt configureren zoals in de demo is gedaan.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.