Het leven als WordPress freelancer is geweldig. Je werkt met het beste content management systeem dat er is. Je bepaalt je eigen tarieven. Je kiest zelf de mensen waar je mee wilt werken. En je kunt de hele dag lekker creatief bezig zijn. Wat wil je nog meer? Als er één nadeel is aan het werken als een blogger of freelancer (of dat nu met WordPress is of niet), dan is het de verleidingsfactor. De verleiding om met je kat op schoot een dutje te doen op de bank na een bijzonder lastige klus. De verleiding om even de televisie aan te zetten terwijl je je lunch wegwerkt. De verleiding om de hele dag in je joggingbroek rond te lopen omdat ze gewoon zo comfortabel zitten. Laten we eerlijk zijn, als je freelancer bent is het simpelweg heel makkelijk om in een sleur terecht te komen en in je comfort zone te blijven zitten. En als je dan te laks wordt, ga je deadlines missen en gaat de kwaliteit van je werk achteruit. En dat is slecht voor je reputatie. Om dit te voorkomen kun je het beste een planning maken—en je hieraan houden. Elke dag. Elke week. Net zo lang tot het een tweede natuur wordt. In dit artikel bespreken we een aantal van de voordelen van het maken van een dagelijkse planning voor WordPress freelancers.
Waarom een dagelijkse planning zo belangrijk is voor WordPress freelancers
Omdat ik van nature heel erg chaotisch ben in mijn hoofd en moeite heb om me te concentreren, heb ik in de loop der jaren geleerd om werkelijk alles te plannen: van afspraken bij de tandarts tot de meest korrelige taken in mijn workflow. Dat betekent natuurlijk niet dat er nooit ruimte kan zijn voor spontaniteit, maar het is wel zo dat het beter organiseren en structureren van je leven als WordPress freelancer op de lange termijn veel voordelen kan opleveren voor je onderneming.
Reden #1: Je bespaart tijd
De noodzaak om na te denken over wat je moet doen en wanneer verdwijnt wanneer je routines ontwikkeld. Want als iets eenmaal een routine is, dan heb je die beslissingen namelijk al gemaakt. Denk maar eens aan hoeveel tijd (en dus ook geld) je kunt besparen als je niet meer hoeft te stoppen om na te denken over je volgende actie.
Reden #2: Je hebt minder stress
Hoe relaxed het ook is om vanuit huis (of op de locatie van je keuze) te werken, deadlines en werkdruk kunnen toch behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Een dagelijkse planning zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om van de vrijheid van het freelancen te genieten.
Reden #3: Je blijft beter gefocust
Zonder een planning ben je sneller geneigd om je workflow te laten verstoren door willekeurige onderbrekingen. Door een planning voor jezelf op te stellen blijf je beter gefocust, waardoor afleidingen minder snel uit de hand lopen.
Reden #4: Je hebt meer controle
De kans is groot dat je uit het bedrijfsleven bent gestapt en voor jezelf bent begonnen omdat je een hekel had aan het gevoel dat iemand anders bepaalde wat en hoe je je werk moest doen. Je bent nu een freelancer, dus de enige die nu bepaalt wat er gebeurd ben jij. Een dagelijkse planning geeft je meer vrijheid en meer controle tegelijk. Denk maar eens aan die keer dat je een meeting met een opdrachtgever was vergeten of er op het laatste moment achter kwam dat je nog van alles moest voorbereiden voor een conference call. In zulke gevallen moet je alles laten vallen en je haasten om weer grip te krijgen op je verantwoordelijkheden. Maar met een planning heb je nooit meer het gevoel dat je geen controle hebt.
Reden #5: Je komt professioneler over
Of je je opdrachtgevers nu over de telefoon of via e-mail spreekt, er is altijd een soort van lopende communicatie tussen jullie. En als ze je om een onverwachte gunst vragen en willen weten of jij volgende week vrijdag tijd hebt om langs te komen, of voor woensdag nog die landingspagina kunt opleveren, hoe reageer je dan? Zonder een goed beheerde planning voor je neus zul je nooit direct kunnen reageren. Of je schiet meteen in de stress en maakt dubbele afspraken of haalt je veel te veel hooi op je vork. Als je professioneel wil overkomen bij je cliënten, dan is die controle van essentieel belang.
Reden #6: Je behaalt optimale resultaten
Iedereen werkt anders. Of je nu een vroege vogel of een nachtmens bent, of gewoon graag midden op de dag twee uur gaat sporten, een planning zal je helpen om je workflow te optimaliseren op basis van hoe jij het prettigst werkt.
Reden #7: Nieuwe projecten zijn makkelijker in te plannen
Je krijgt in de loop der tijd steeds beter inzicht in hoe lang je ergens mee bezig bent. Met een dagelijkse planning heb je een nauwkeurig overzicht van je huidige en lopende projecten, en kun je ook nieuwe projecten makkelijker inplannen.
Reden #8: Je slaapt beter
Consistentie in je dag—inclusief hoe laat je opstaat en hoe laat je naar bed gaat—helpt het circadiane ritme van je lichaam reguleren. Als je een consistent ritme voor je lichaam creëert, zul je ongetwijfeld ook beter slapen. En wie werkt er nu niet beter na een goede nachtrust?