Eerste blik op WordPress 6.5 | WP Handleiding

Eerste blik op WordPress 6.5

WordPress 6.5 Beta 1 is nu beschikbaar. Deze beta-versie van de eerste WordPress release van 2024 is nog in ontwikkeling en dus puur bedoelt om te testen, zodat alle bugs eruit kunnen worden gehaald voor de officiële release. Die staat gepland voor 26 maart. Wat ons betreft is dit wel een mooi moment om alvast een eerste blik op WordPress 6.5 te werpen. In deze blogpost hebben we de hoogtepunten voor je op een rijtje gezet!

De hoogtepunten van WordPress 6.5

De Font Library

De Font Library zou in de eerste instantie al in WordPress 6.4 geïmplementeerd worden, maar bleek nog niet helemaal klaar. Met WordPress 6.5 kun je eindelijk gebruik maken van nieuwe mogelijkheden om typografische elementen van je site zo efficiënt mogelijk te beheren – zonder programmeren of extra stappen – en onafhankelijk van je actieve thema. De manier waarop de Font Library werkt is te vergelijken met hoe je je items in de mediabibliotheek beheert. Je kunt ‘lokale’ lettertypes, Google Fonts en zelfs custom lettertypes installeren.

Gesynchroniseerde patronen

Er komen nieuwe verbeteringen op het gebied van gesynchroniseerde patronen, waarmee je eenvoudig individuele wijzigingen in layouts (zogeheten ‘overrides’) kunt aanbrengen. Je bepaalt zelf welke content je met een gesynchroniseerd patroon wilt updaten, terwijl het globale design behouden blijft. Versie 6.5 introduceert overrides voor de Paragraaf, Afbeelding, Koppen en Knoppen blokken.

Blokken en dynamische content koppelen

WordPress 6.5 maakt het mogelijk om blok-attributen van core blokken aan custom velden te koppelen. Om een voorbeeld te geven: een digitale publicatie kan custom velden met Paragraaf en Afbeelding blokken gebruiken. Op die manier kan er informatie uit het profiel van de auteur worden gehaald (zoals een foto of naam), welke vervolgens dynamisch op de teampagina kan worden weergegeven. De opties zijn echter niet beperkt tot custom velden; de Block Bindings API die gebruikt wordt, maakt het mogelijk om blokken ook aan andere vormen van dynamische content te koppelen. Met slechts enkele regels code kun je in blokken naar elders opgeslagen data verwijzen.

Stijl-revisies

Revisies kunnen handig zijn om op terug te vallen, met name in creatieve projecten. WordPress 6.5 introduceert nieuwe stijl-revisies in de Site Editor. Hiermee kun je een meer gedetailleerd overzicht van je werkproces bekijken, inclusief tijdsaanduidingen, korte samenvattingen en een volledige lijst van revisies (in plaats van alleen de laatste 100). Stijl-revisies zijn met deze release ook beschikbaar voor templates en template-onderdelen, waardoor je een breder overzicht krijgt van alle aanpassingen die aan je WordPress website zijn gemaakt.

Verbeterde performance

WordPress 6.5 bevat meer dan 110 performance-gerelateerde updates. Dit zal je vooral merken aan meer snelheid en efficiëntie, zowel in de Post Editor als de Site Editor. Laadtijden zijn maar liefst twee keer zo snel als in versie 6.4, en de input-verwerkingssnelheid is bijna vier keer sneller! Ook

Verbeterde toegankelijkheid

Al sinds de introductie van de Site Editor lag er een duidelijke focus op toegankelijkheid. Deze release integreert meer dan 65 verbeteringen op dit gebied, met onder andere updates voor contrastinstellingen, cursor focus, submenu’s en positionering van elementen.

WordPress 6.5 Beta 1 testen

Hoewel versie 6.5 dus nog niet klaar is om op een live site te draaien, kun je de release al wel testen. Dit kan op verschillende manieren:

Mocht je bugs tegenkomen, dan kun je deze delen op het Alpha/Beta support forum. Als de door jou aangetroffen bug nog niet in de lijst van bekende bugs staat, kun je een bug report indienen via WordPress Trac.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.