Een eigen website is natuurlijk fantastisch om te hebben, of het nu voor zakelijke doeleinden is of gewoon omdat je iets met de wereld wil delen. Maar een website bouwen doe je niet zomaar even. Stel jezelf eerst de volgende vragen:
- Wat voor website heb ik nodig?
- Wat voor functionaliteiten wil ik?
- Wat is het doel van de website?
- Beschik ik over de tijd, de toewijding, de kennis en het geduld om zelf een website te bouwen?
Hieronder een overzichtje van de voor- en nadelen van het bouwen van een eigen website.
Voordelen
- Je bespaart een hoop geld als je zelf je website bouwt. Webdesigners en programmeurs zijn duur. Wanneer je zelf aan de gang gaat, hoef je in principe alleen maar te betalen voor je domeinnaam en de hosting van je website.
- Doordat je zelf je website hebt gebouwd, is het makkelijker (en sneller!) om zelf dingen aan te passen en je site up te daten.
- Als het je lukt om je eigen website te bouwen dan geeft dat natuurlijk veel voldoening. Daar mag je ook best trots op zijn!
Nadelen
- Enige technische kennis is wel vereist als je een eigen website wil bouwen. Je zult je dus flink moeten inlezen en veel moeten experimenteren. Een simpele website kun je maken met behulp van HTML en een beetje CSS. Wanneer je echter behoefte hebt aan bepaalde functionaliteiten, dan zul je dieper moeten graven. Contactformulieren en databases vereisen enige kennis van PHP. En als je een mooie bewegende banner wilt, zul je je moeten verdiepen in andere programmeertalen.
- Wanneer iets niet lukt, of je kunt een probleem niet zelf oplossen, dan kan dat behoorlijk frustrerend zijn.
- Bij het bouwen van je website zul je wellicht ook gebruik moeten maken van Photoshop. Het programma geïnstalleerd en werkend krijgen is één ding. Maar dan moet je er ook nog mee leren werken…
- Alleen met het bouwen van je website ben je er nog niet. Je moet natuurlijk ook nog gevonden worden! Daarvoor heb je kennis nodig van search engine optimization (SEO). Google bepaald op basis van je content hoe hoog je in de ranking komt, en dus hoe snel je gevonden wordt. Als je zelf je content schrijft zul je je ook hierin moeten verdiepen.
- Als je geen designer bent, loop je het risico dat je website er onprofessioneel uitziet. Dat is niet zo erg als je het voor de lol doet, maar als je een eigen bedrijfje hebt is het extreem belangrijk dat je site er gelikt uitziet. Een slechte site laat je bedrijf onprofessioneel en onbetrouwbaar overkomen.
Tot slot
Zoals je hebt gemerkt komt er nog flink wat kijken bij het bouwen van je eigen website. Als je toch het heft zelf in handen wil nemen, is een WordPress website een goed alternatief. Je kunt kiezen uit vele thema’s, de interface is gebruiksvriendelijk en je hebt niet veel technische kennis nodig om een simpele website op te zetten. De WordPress handleiding bied je handvatten om je eigen WordPress website op te zetten. In deze handleiding worden stap voor stap alle eigenschappen van WordPress doorgenomen. Bovendien ontvang je support voor vragen bij aanschaf van de handleiding, dus als je er even niet uitkomt staat er altijd een expert klaar om je verder te helpen.