Dé manier om meer bezoekers naar je blog te trekken

Dé manier om meer bezoekers naar je blog te trekken

Dé manier om meer bezoekers naar je blog te trekken is gastbloggen. In dit artikel legt Evelien Bruins van De Blogcoach uit hoe je in vier stappen een gastblog schrijft waarmee je een nieuwe stroom bezoekers naar je blog toe trekt.

gastbloggen

 

1. Kies je gastblogplek

Een gastblog helpt je op twee manieren om nieuwe bezoekers te krijgen: je maakt lezers van je gastblog nieuwsgierig om je blog te bezoeken, en je scoort door een gastblog hoger in de Google zoekresultaten. Dat zit zo: Hoe meer websites er naar jouw site verwijzen, hoe beter. Met het aantal inkomende links naar je website wordt je Pagerank bepaald, één van de dingen waar Google naar kijkt voor je plaats in de zoekresultaten. Voor deze pagerank is niet alleen het aantal links van belang, maar ook de kwaliteit van de links. Als een populaire website naar je linkt, levert dat een veel hogere score op dan een website die zelf een lage pagerank heeft.

Je kan beter één link hebben op een grote website, dan een heleboel links van kleine pagina’s. Als je gaat gastbloggen kan je dat dus het beste voor een populaire website doen. Maar wees ook realistisch: sommige websites worden overspoeld met aanvragen voor gastblogs.

2. Kies je doelgroep

Een gastblog werkt het beste als je er precies jouw doelgroep mee bereikt. Zoek dus naar websites waarvan het publiek zo veel mogelijk overeenkomt met het publiek dat jij met je blog wil bereiken. Als je over koken schrijft, zoek je naar populaire kookwebsites, en het liefst nóg specifieker. Schrijf je vaak over taart en koekjes, dan ga je gastbloggen voor websites die ook over taart en koekjes gaan.

3. Verdiep je in mogelijke gastblogplekken

Als je klaar bent om te gaan gastbloggen, maak je een lijst met websites waar je graag een gastblog voor zou schrijven. Het is belangrijk dat je deze websites goed kent: je moet weten welk publiek de website trekt, wat voor artikelen er op de website verschijnen en wie het blog schrijft.

Neem dus de tijd om je te verdiepen in websites die je nog niet zo goed kent, en lees zo veel mogelijk artikelen. Maak een lijst met bijvoorbeeld tien mogelijke gastblogplekken. Noteer voor elke website wie de site beheert, en het mailadres waarop je diegene kan bereiken.

4. Vragen staat vrij

Nu ga je de beheerders van de websites waar je voor wil bloggen mailen. Schrijf voor elke website een persoonlijke mail, ook als je de beheerder niet persoonlijk kent. Leg in je mail uit dat je graag een gastblog zou willen schrijven om je blog te promoten, en doe gelijk een voorstel voor het onderwerp. Vertel ook waarom je juist voor deze site hebt gekozen om je gastblog voor te schrijven. Hou het kort, en wees duidelijk en concreet, en vergeet niet een link naar je eigen blog mee te sturen.

5. Schrijf voor je lezers

Heb je een website gevonden waar je mag gastbloggen? Schrijf een artikel waarin je laat zien wat je in huis hebt, maar zorg ervoor dat het geen promotiepraatje voor jezelf wordt. Het belangrijkste is dat je artikel interessant is voor de bezoekers. Je kan eventueel in de tekst naar één van je eigen blogposts verwijzen, maar doe dit alleen als het relevant is voor het artikel. Je begint je gastblog met een korte introductie (dit stukje wordt soms ook door de beheerder van het gastblog geschreven), en je sluit af met nog een kort stukje over jezelf en een link naar je website.

Vergeet ook niet om beeld bij je blog te leveren. Kijk goed welke formaten er op de website worden gebruikt, en zorg ervoor dat je afbeeldingen precies op maat zijn gesneden.

6. Delen

Als je gastblog geplaatst is deel je het via je eigen social media-kanalen. Tag op het blog waar je voor geschreven hebt in je updates. Je kan je gastblog ook in je nieuwsbrief vermelden, of ernaar linken vanaf je eigen blog.

Gastbloggen in WordPressDit gastblog is geschreven door Evelien Bruins van De Blogcoach. Evelien helpt bedrijven om online beter zichtbaar te zijn, door advies en trainingen te geven over bloggen en social media.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.