Dé manier om meer bezoekers naar je blog te trekken is gastbloggen. In dit artikel legt Evelien Bruins van De Blogcoach uit hoe je in vier stappen een gastblog schrijft waarmee je een nieuwe stroom bezoekers naar je blog toe trekt.
1. Kies je gastblogplek
Een gastblog helpt je op twee manieren om nieuwe bezoekers te krijgen: je maakt lezers van je gastblog nieuwsgierig om je blog te bezoeken, en je scoort door een gastblog hoger in de Google zoekresultaten. Dat zit zo: Hoe meer websites er naar jouw site verwijzen, hoe beter. Met het aantal inkomende links naar je website wordt je Pagerank bepaald, één van de dingen waar Google naar kijkt voor je plaats in de zoekresultaten. Voor deze pagerank is niet alleen het aantal links van belang, maar ook de kwaliteit van de links. Als een populaire website naar je linkt, levert dat een veel hogere score op dan een website die zelf een lage pagerank heeft.
Je kan beter één link hebben op een grote website, dan een heleboel links van kleine pagina’s. Als je gaat gastbloggen kan je dat dus het beste voor een populaire website doen. Maar wees ook realistisch: sommige websites worden overspoeld met aanvragen voor gastblogs.
2. Kies je doelgroep
Een gastblog werkt het beste als je er precies jouw doelgroep mee bereikt. Zoek dus naar websites waarvan het publiek zo veel mogelijk overeenkomt met het publiek dat jij met je blog wil bereiken. Als je over koken schrijft, zoek je naar populaire kookwebsites, en het liefst nóg specifieker. Schrijf je vaak over taart en koekjes, dan ga je gastbloggen voor websites die ook over taart en koekjes gaan.
3. Verdiep je in mogelijke gastblogplekken
Als je klaar bent om te gaan gastbloggen, maak je een lijst met websites waar je graag een gastblog voor zou schrijven. Het is belangrijk dat je deze websites goed kent: je moet weten welk publiek de website trekt, wat voor artikelen er op de website verschijnen en wie het blog schrijft.
Neem dus de tijd om je te verdiepen in websites die je nog niet zo goed kent, en lees zo veel mogelijk artikelen. Maak een lijst met bijvoorbeeld tien mogelijke gastblogplekken. Noteer voor elke website wie de site beheert, en het mailadres waarop je diegene kan bereiken.
4. Vragen staat vrij
Nu ga je de beheerders van de websites waar je voor wil bloggen mailen. Schrijf voor elke website een persoonlijke mail, ook als je de beheerder niet persoonlijk kent. Leg in je mail uit dat je graag een gastblog zou willen schrijven om je blog te promoten, en doe gelijk een voorstel voor het onderwerp. Vertel ook waarom je juist voor deze site hebt gekozen om je gastblog voor te schrijven. Hou het kort, en wees duidelijk en concreet, en vergeet niet een link naar je eigen blog mee te sturen.
5. Schrijf voor je lezers
Heb je een website gevonden waar je mag gastbloggen? Schrijf een artikel waarin je laat zien wat je in huis hebt, maar zorg ervoor dat het geen promotiepraatje voor jezelf wordt. Het belangrijkste is dat je artikel interessant is voor de bezoekers. Je kan eventueel in de tekst naar één van je eigen blogposts verwijzen, maar doe dit alleen als het relevant is voor het artikel. Je begint je gastblog met een korte introductie (dit stukje wordt soms ook door de beheerder van het gastblog geschreven), en je sluit af met nog een kort stukje over jezelf en een link naar je website.
Vergeet ook niet om beeld bij je blog te leveren. Kijk goed welke formaten er op de website worden gebruikt, en zorg ervoor dat je afbeeldingen precies op maat zijn gesneden.
6. Delen
Als je gastblog geplaatst is deel je het via je eigen social media-kanalen. Tag op het blog waar je voor geschreven hebt in je updates. Je kan je gastblog ook in je nieuwsbrief vermelden, of ernaar linken vanaf je eigen blog.
Dit gastblog is geschreven door Evelien Bruins van De Blogcoach. Evelien helpt bedrijven om online beter zichtbaar te zijn, door advies en trainingen te geven over bloggen en social media.
Thijs Verhoeven (1985) is een WordPress specialist en online marketeer. In 2012 richtte hij WP handleiding op en schreef hij onder andere de WordPress Handleidingen. WP Handleiding ontstond omdat Thijs ervan overtuigd is dat iedereen tegenwoordig zelf een website moet kunnen bouwen. De handleidingen, waar je ook 6 maanden lang gratis de laatste versie van ontvangt, helpen hierbij.
Beste Thijs hartelijk dank voor de informatie op je website.
Door de aangescherpte werkwijze van Google rondom gastblogs nemen de grote blogs nog wel links op naar jouw site maar met een zogenaamde nofollow. Dit betekent minder waarde voor de link naar jouw site in de zoekresultaten. Maar die link levert nog steeds verkeer op naar je site van lezers die meer van jou willen lezen. Daar houdt Google ook rekening mee 🙂
Hoe vaak publiceer jij zelf een gastblog Evelien?
Oeh Erno dat is een gewetensvraag! Typisch een kwestie van de loodgieter waar het thuis lekt, veel te weinig dus. Dat grote blogs alleen nofollow-links willen plaatsen is volgens mij een extra argument om voor een wat kleiner blog te gastbloggen, maar dan wel één die je met zorg gekozen hebt en die precies bij jou en je doelgroep past. Dan zou een nofollow niet nodig moeten zijn.
Hi Johan, bedankt voor je reactie, bedoel je hoe de beheerder van het blog waar je een gastblog voor schrijft er beter van wordt? Ik denk dat daarvoor drie dingen belangrijk zijn, behalve natuurlijk dat je een steengoed blog aanbiedt:
1. Kies het liefst een blog dat ongeveer in dezelfde fase is als je eigen blog, dus als je net gestart bent kies je een blog dat ook nog niet zo lang bestaat. Zo kan je samen verder groeien. Een blogger met bijv. 100.000 volgers op Twitter wordt niet echt warm een vermelding op jouw Twitteraccount als je nog maar 200 volgers hebt, maar voor iemand die ook 200 volgers heeft is dat wel interessant.
2. Vergeet niet dat een gastblog sowieso heel waardevol is voor een andere blogger, je schrijft ‘gratis’ content voor iemand anders, en je deelt het blog via jouw kanalen. Vertel ook waarom je juist op deze plek wil gastbloggen, en waarom je het blog zo leuk vindt, van complimenten wordt iedereen blij 😉
3. Bied aan om op je eigen blog terug te linken naar het gastblog, en deel ook andere blogs van de ander via jouw social media kanalen. Je kan het blog van de ander ook opnemen op een vaste pagina op je website, bijv. een lijstje met blogs dat je graag leest. Het is het beste (zowel voor je lezers als voor Google) als je hierbij een korte toelichting schrijft waarom je deze blogs leuk vindt, in plaats van een kale lijst met links.
Leuk artikel, ik ben zelf ook net een blog gestart maar het is nog wel veel werk hoor. Sommige bloggers zijn echt goed bezig maar waar halen ze toch de tijd vandaan?
Heb je nog suggesties wat voor voorstellen je kunt maken zodat de blog beheerder er ook beter van wordt?