Cloudflare lanceert Automatic Platform Optimization (APO) voor WordPress

Cloudflare lanceert Automatic Platform Optimization (APO) voor WordPress

Afgelopen week heeft Cloudflare haar Automatic Platform Optimization (APO) voor WordPress aangekondigd. Deze nieuwe service biedt ongekende performance verbeteringen voor WordPress sites die vertraagd worden door bijvoorbeeld shared hosting, trage database koppelingen of zware plugins.

Over Cloudflare’s Automatic Platform Optimization (APO)

Cloudflare’s APO maakt gebruik van Cloudflare Workers om dynamische content te cachen en de website vanaf haar edge server te ‘serveren’. In de meeste gevallen elimineert dit de zogeheten origin requests en origin processing time. Wat dat betekent? Dat bezoekers die jouw website aanroepen, deze direct te zien krijgen. Cloudflare meldt dat hun tests laten zien dat APO consistente laadtijden realiseert van minder dan 400 milliseconden voor Time to First Byte (TTFB).

De effecten van het gebruik van APO zijn vergelijkbaar met het hosten van statische bestanden op een Content Delivery Network (CDN), maar dan zonder de noodzaak om een ingewikkelde tech stack te beheren. Zo kun je gewoon dynamische websites blijven bouwen, zonder dat je je workflow hoeft aan te passen ten behoeve van de performance.

Speed tests

Cloudflare’s nieuwe service werd met veel enthousiasme ontvangen door WordPress professionals. Een aantal testers bij Kinsta namen de proef op de som en draaiden een aantal speed tests met APO vanaf zes verschillende locaties, verspreid over de hele wereld. De resultaten waren opmerkelijk: 

“Door het cachen van statische HTML op Cloudflare’s edge netwerk zagen we prestatieverhogingen van 70-300%. Zoals verwacht zagen we op de testlocaties die het verst bij Tokio vandaan waren, de grootste afname in laadtijden. Als je WordPress site een traditioneel CDN gebruikt waarbij alleen CSS, JS en afbeeldingen gecached worden, dan is upgraden naar Cloudflare’s WordPress APO een vanzelfsprekende keuze […].”

Beschikbaarheid

De officiële Cloudflare WordPress plugin is recentelijk geüpdatet om ondersteuning voor APO toe te voegen. De plugin is nu in staat om te detecteren wanneer gebruikers veranderingen aanbrengen in hun content. De content die op Cloudflare’s edge is bewaard, wordt dan verwijderd.

APO is gratis beschikbaar voor bestaande Cloudflare gebruikers die een Professional, Business of Enterprise abonnement hebben. Degenen die de gratis versie gebruiken, kunnen APO voor slechts $5 per maand aan hun abonnement toevoegen. Er wordt altijd een vast bedrag berekend, dus je betaalt niet op basis van gebruik.

Een paar kleine hindernissen

De nieuwe dienst heeft nog een paar kinderziektes. Zo schijnt APO (nog) niet te werken op subdomeinen en melden een aantal gebruikers dat het niet compatibel is met andere caching plugins. Cloudflare is van deze kwesties op de hoogte en is al bezig om ze te verhelpen. We verwachten dan ook dat de dienst op korte termijn verbeterd zal worden. Het ziet er in elk geval zeer veelbelovend uit!

Hulp nodig bij het verbeteren van de snelheid van je WordPress site? Dan is onze Website Snelheid service wellicht iets voor jou!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.