‘Clean Slate Blogging’: Zo schrijf je een blogpost die je lezers bijblijft!

‘Clean Slate Blogging’: Zo schrijf je een blogpost die je lezers bijblijft!

De meest succesvolle bloggers bezitten de benodigde schrijfvaardigheden en kennis van hun onderwerpen. Daarbij hebben ze een diep verlangen naar een emotionele connectie met hun lezers, evenals een gevoel voor humor, een beetje kwetsbaarheid en een bereidheid om af en toe eens gek te doen. En bovenal: ze beginnen elke blogpost met een ‘clean slate.’ Ze geven zichzelf toestemming om hun innerlijke kind aan te spreken. Om te experimenteren. En zelfs om te falen.

Zo schrijf je een blogpost die je lezers bijblijft!

Als je schrijfwerk ooit is bekritiseerd, of je twijfelt aan je eigen vaardigheden, dan kan dit je ernstig beperken. Hieronder vijf tips om met een schone lei te beginnen en een blogpost te schrijven die je lezers bijblijft!

1. Zorg dat je er lol in hebt

Want als je er geen plezier in hebt, wat heeft het dan voor nut om te bloggen? Als iets jou aan het lachen maakt, zal het hoogstwaarschijnlijk ook je lezers aan het lachen maken. Neem een idee en trek dat door tot het extreme uiteinde. Maak een punt door ontzettend te overdrijven. Vertel een grappige anekdote. Maak lol! En wees vooral niet bang on onprofessioneel over te komen; lol hebben maakt je menselijk.

2. Lees. Heel veel.

Door veel te lezen krijg je niet alleen een uitgebreidere woordenschat, maar ook nieuwe inzichten. Je ziet hoe andere schrijvers hun lezers geboeid houden en zorgen dat ze bij het verhaal blijven. Bovendien kan het lezen van veel verschillende genres nieuwe ideeën voor je eigen werk triggeren.

3. Doe eens gek.

Gooi een idee helemaal overhoop. Neem een ander standpunt in. Je kunt het zo gek maken als je wilt; als je een beetje avontuurlijk bent, maar aan het einde van je blogpost je punt weet over te brengen, zullen je lezers je dankbaar zijn dat je hen hebt aangezet tot anders denken.

4. Gebruik ‘sticky words.’

Er was ooit eens een aflevering van Late Night waarin David Letterman zich in een velcro pak hees, van een trampoline af sprong en zichzelf tegen een muur plakte. Als je het niet gezien hebt, kun je je er vast wel iets bij voorstellen. Nu moet je die muur als de geest van je lezers zien. Welke woorden zijn het velcro pak; welke woorden blijven hangen? Welke woorden zorgen ervoor dat je lezers zich je blogpost herinneren? Ga door je concept heen en zoek naar de woorden die blijven hangen. Dit zijn meestal woorden die beschrijven hoe iets eruit ziet, hoe het voelt, ruikt, smaakt, wat voor geluid het maakt.

5. Zoek je emotionele waarheid.

Wanneer je schrijft over dingen die je diep raken, dan blijft je blogpost hangen, omdat je zorgt dat je lezers iets voelen. Het zal niet altijd een warm en blij gevoel zijn. Sterker nog, soms is het precies het tegenovergestelde. Neem geen blad voor de mond. Hoe eerlijker je bent, hoe groter de kans dat je je lezers raakt.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.