WordPress is populair. Op dit moment draait bijna 1 op 4 websites op WordPress. Wereldwijd!
Dat is ook niet zo gek want WordPress is open source en gratis. Je kan het kosteloos installeren, gebruiken en aanpassen. Het is daarnaast ook nog eens een zeer eenvoudig systeem dat erg gebruiksvriendelijk is. Hierdoor gaan steeds meer ondernemers, bloggers en hobbyisten zelf met WordPress aan de slag. Dat moedig ik alleen maar aan natuurlijk. Om die reden heb ik WP Handleiding opgezet om die groep gebruikers te helpen met duidelijke en eenvoudig te begrijpen WordPress handleidingen. Met een beetje kennis van internet kun je gewoon zelf aan de slag!
Maar er is ook een keerzijde van de WordPress-medaille…
Doordat WordPress zoveel wordt gebruikt, is het systeem ook bijzonder populair onder kwaadwillenden. Ik ken websites die continu onder vuur liggen. Dit is goed te verhelpen maar dat is een ander verhaal, voor tips voor beveiliging kijk je hier. Een ander nadeel is de snelheid van WordPress. Het is en blijft een CMS en dat vraagt nu eenmaal meer servercapaciteit dan een verzameling losse HTML-pagina’s.
Enige nuance is hier wel op z’n plaats, want het is wel afhankelijk van welk thema je gebruikt en hoeveel en welke plugins je hebt geïnstalleerd. Maar ook het probleem met snelheid is goed te verhelpen.
Hoe? Kies de hosting die je gebruikt voor WordPress verstandig!
Hieronder geef ik 5 redenen om goede WordPress hosting aan te schaffen:
1. Snelle website
Snelheid van websites wordt steeds belangrijker.
Grote zoekmachines, zoals Google, hechten er steeds meer waarde aan. Het is (vermoedelijk) nu zelfs al een onderdeel van het algoritme, dat bepaalt op welke positie een website wordt getoond in de zoekresultaten.
Maar wat dacht je van jezelf als gebruiker. Niet te vergeten de bezoeker van je site. We voelen ons toch allemaal prettiger op een snelle site? Voor jou als WordPress gebruiker betekent een snelle website minder wachttijd, waardoor je effectiviteit toeneemt. Precies wat je wilt, toch?
Kenmerkend aan WordPress hosting is de tijd die de provider heeft gestoken in het optimaliseren van de hardware, om de website zo snel mogelijk te maken. Naast goede apparatuur zorgen echte WordPress hostingproviders ook voor een goede serverconfiguratie. Zo wordt de capaciteit goed benut en draait WordPress zo snel mogelijk. De Managed WordPress Hosting providers onder de WordPress hostingproviders voeren zelfs optimalisaties uit door geavanceerde caching servers te gebruiken.
Een snelle site laadt binnen 3 seconden.
Heb je al een WordPress website en wil je weten of jouw huidige website snel is? Voer dan eens een paar testjes uit via deze websites:
2. Goede beveiliging
Hoe veilig jouw site is hangt ten eerst af van hoe de hostingprovider de webserver configureert.
Een veel voorkomende bedreiging is bijvoorbeeld een zogenaamde DDOS-aanval. Een goede WordPress hostingprovider went dit soort aanvallen automatisch af. De betere WordPress hosting draait op een server met een firewall. Deze beschermt je site tegen van allerlei gevaren. Maar je WordPress website is nooit helemaal veilig als gevolg van goede hosting alleen. Je zult zelf ook nog een paar dingen moeten aanpassen om bijvoorbeeld Brut Force attacks te voorkomen of te minimaliseren.
Met goede hosting is je website in ieder geval veiliger.
3. Goede support
Als er iets aan de hand is met je website en je weet niet waar het aan ligt, dan wil je iemand kunnen bellen of mailen. Dan verwacht je ook een snel en goed antwoord. De echte Premium WordPress hostingproviders hebben dit goed geregeld. Die begrijpen dat jouw WordPress website zo weinig mogelijk downtime moet ondervinden.
Kies ook daarom voor een kwalitatief hoogwaardige WordPress hostingprovider.
4. Hulp bij WordPress vragen
Mocht je op het gebied van WordPress ergens niet uit komen, wat doe je dan?
Ik zou eerst zoeken op internet. Bijvoorbeeld op het WordPress forum of schakelt de hulp in van WordPress Experts. Maar wat zou het handig zijn als je hier ook gewoon je hostingprovider voor kunt bellen, toch? Dat kan als je goed en verstandig kiest; voor een echte WordPress hostingprovider dus. Zij hebben specialistische kennis in huis en kunnen je verder helpen. Ook bij inhoudelijke vragen, die niet direct over de hosting gaan.
5. WordPress al geïnstalleerd
Kies je voor WordPress hosting, dan installeert de hostingprovider WordPress alvast voor jou. Vooral voor de beginnende gebruiker is dit handig.
Maar ook voor de gevorderde. Het scheelt je toch weer tijd. Daarnaast weet je zeker dat de installatie goed is uitgevoerd en, indien van toepassing, is aangepast op de webserver voor maximale performance!
Bespaar jezelf tijd en stress
Het mooie is dat wanneer je de webhosting goed hebt geregeld, je van bovenstaande voordelen kunt profiteren. Hierdoor hoef je je over de veiligheid en snelheid geen zorgen te maken. Heb je een vraag, dan kun je bij je provider terecht. Uiteindelijk bespaart je dit veel tijd en jouw tijd als ondernemer of blogger is dure tijd. Hierdoor kun jij je richten op de inhoud en marketing van de website. Dat is veel belangrijker!
Maar hoe vind je een hostingprovider die deze voordelen biedt?
Dat is nog niet zo eenvoudig. En eerlijk gezegd vind ik dit zelf ook nog steeds wel lastig.
Maar er zijn mensen die met WordPress werken en zich verdiept hebben in WordPress. Zo kwam ik recent uit op WP Hosting Blog. Deze blog is gewijd aan WordPress en webhosting en gaat over het kiezen van een geschikte hostingprovider.
Op het blog vond ik de handige pagina WordPress hosting vergelijken met een overzicht van goede hostingproviders voor WordPress. Bezoek deze pagina eens als je ook op zoek bent naar een goede hostingprovider voor WordPress.
Ik kwam ook terecht op een vergelijker die continu de beste webhosting partijen vergelijkt. Mocht je zelf geen ervaring hebben met webhosting en aanbieders, dan is het handig om ook hun ervaringen te bekijken. Zij testen verschillende hosting aanbieders; zo ben jij op de hoogte van de meest recente ervaringen.
Vind jij het ook lastig om hosting voor WordPress te kiezen? Welke van de bovenstaande redenen vind je het belangrijkst? Laat het weten in een reactie hieronder!