10 tips om een succesvolle blogger te worden

Veel mensen starten tegenwoordig een blog om hun nieuws aan de wereld te laten lezen. Het is ook heel eenvoudig om tegenwoordig zelf met WordPress een blog te starten en omdat je snel online zit kun je binnen aanzienlijke tijd een groot publiek bereiken met je berichten. Maar niet iedere blogger is even succesvol en daarom hebben wij 10 tips verzameld om een succesvolle blogger te worden.

Hoe word je een succesvolle blogger

1. Geef je blog een goede naam

Kies een unieke domeinnaam en creëer een header waar de naam ook in vermeld wordt. Zie het maar als je eigen merk; het moet herkenbaar zijn, mensen moeten het kunnen onthouden, en het moet passen bij jou én de content die je schrijft.

2. Kies een geschikt design

Wie denkt dat content het enige belangrijke is in de blogosphere, heeft het mis. Natuurlijk gaat er niets boven sterke, boeiende teksten, maar als je teksten lastig te lezen zijn omdat je een verkeerd lettertype hebt gekozen of omdat je grijze tekst op een gele achtergrond hebt, dan zijn je bezoekers snel weer weg. Je hoeft geen profdesigner te zijn. Een simpel design is prima, zolang het maar overzichtelijk en leesbaar blijft.

 3. Schrijf pakkende titels

Titels zijn extreem belangrijk. Je blogposts kunnen nog zo geweldig zijn, als je slechte titels hebt zal niemand de moeite nemen om verder te lezen. Je publiek zal je titels op je blog zelf lezen, ze binnenkrijgen in hun RSS feed, ze op een ander blog tegenkomen of op een social media site. Als je hun aandacht weet te trekken met je titels, zullen ze vanzelf verder lezen.

 4. Schrijf unieke content

De content die je op je blog zet moet uniek zijn. Kopieer geen teksten van andere websites. Ten eerste is Google niet erg tolerant als het aankomt op duplicate content – het zal je vindbaarheid in elk geval geen goed doen. Daarbij zal de schrijver van degene waar je je content van kopieert het niet waarderen. Schrijf je eigen content, je wil toch een succesvolle blogger worden?

 5. Zorg voor interactie

Een blog begint met jouw posts. Maar het moet uiteindelijk uitgroeien tot een conversatie, met comments van je lezers en andere bloggers. Als je moeite hebt om een conversatie op gang te krijgen, probeer dan eens over een actueel of controversieel onderwerp te schrijven, of gebruik een poll om je lezers te peilen.

 6. Wees consistent

Zorg dat je een schema voor jezelf maakt en hou je eraan. Als je wekelijks iets nieuws wil posten, kies dan een vaste dag uit en sla geen week over. Zo weten je bezoekers wanneer ze weer één van je fantastische blogposts mogen verwachten. Wanneer je weet dat je op een bepaalde dag geen tijd hebt, of niet in de gelegenheid bent om iets te posten (bloggers mogen ook wel eens op vakantie), kun je ook van te voren wat posts schrijven en die in een queue zetten, zodat ze automatisch worden geplaatst op de ingestelde dag.

 7. Maak gebruik van social media

Maak gebruik van social media om je bereik te vergroten. Dan heb ik het niet alleen over Twitter en Facebook, maar ook over StumbleUpon, Digg en Delicious.

 8. Bouw relaties op met andere bloggers

Een andere manier om je bereik te vergroten, is door te zorgen dat andere bloggers (die meer volgers hebben) over je schrijven, naar je blog linken, je blogposts delen of je tweets retweeten. Zie andere bloggers in je niche niet als concurrenten, maar als potentiële bondgenoten! Ze kunnen je niet alleen helpen om meer bezoekers te krijgen, maar ze kunnen je ook advies geven als je even vast zit en steun bieden als je een slechte blogdag hebt. En wie weet wat voor mooie vriendschappen er nog uit kunnen voortkomen!

 9. Zorg dat je blog mobile friendly is

Steeds meer mensen lezen blogs op hun smartphones of tablets in plaats van op een groot computerscherm. Als ze eeuwen moeten wachten tot jouw plaatje eindelijk is geladen, of eerst 10 keer in moeten zoomen voordat ze die piepkleine lettertjes van je kunnen lezen, zijn ze zo weg. Kies bij voorkeur een thema dat ook geschikt is voor mobiel of gebruik een plugin om een snel mobiel thema te maken, zonder dat je gewone thema hierdoor wordt beïnvloed.

 10. Geef je lezers een reden om terug te komen

Waarom zouden je lezers terugkomen op jouw blog, als er nog zoveel andere geweldige blogs zijn om te ontdekken? Je moet ze een reden geven om terug te komen. Zorg dat ze niets willen missen van wat je post!

Eén reactie op “10 tips om een succesvolle blogger te worden”

  1. Danielle Gemmel schreef:

    Ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen om dan goed voorbereid een eigen boeken- en taalblog te beginnen. Alvast dank voor deze tips. Ik zoek nog wat verder en zou graag tegen de lente een leuke en interessante boekenblog lanceren met unieke items.

Geef een reactie