Wat kunnen we in de rest van 2020 nog verwachten van WordPress?

Wat kunnen we in de rest van 2020 nog verwachten van WordPress?

We hebben het eerste kwartaal van dit jaar inmiddels afgesloten. Een mooie tijd om even een blik in de toekomst te werpen. Wat kunnen we in de rest van 2020 nog verwachten van WordPress?

Josepha Haden, executive director van WordPress, plaatste begin maart nog een voortgangsupdate over de doelen van 2020. Ondanks deze vreemde periode, waarin de manier waarop we werken voor veel mensen drastisch is veranderd, lijkt het erop dat alle doelstellingen nog haalbaar zijn.

De officiële release van WordPress 5.5 staat momenteel gepland voor 11 augustus 2020. Versie 5.6 moet rond 8 december volgen. Laten we eens kijken wat voor veranderingen er allemaal op de planning staan.

Wat kunnen we in 2020 nog verwachten van WordPress?

Automatische updates voor alles

Sinds WordPress 3.7 worden ‘kleine’ versies automatisch geüpdatet. In 2020 is het de bedoeling dat WordPress automatische updates verder doortrekt, met als doel websites beter te beveiligen. Dit wordt gerealiseerd door middel van twee veranderingen. De eerste is automatische updates voor plugins en thema’s. De feature plugin voor automatische thema en plugin updates is al een aantal maanden in ontwikkeling en zal naar verwachting voor WordPress 5.5 in de core geïntegreerd worden. Tegen de tijd dat WordPress 5.6 wordt uitgerold, moet het ook mogelijk zijn om de WordPress core automatisch te updaten. Dit wordt een optionele feature; gebruikers kunnen er dus ook voor kiezen om WordPress handmatig te blijven updaten.

Block Directory integratie

In Gutenberg 6.5 werd het Block Directory gelanceerd als experimentele feature. Gebruikers die de Gutenberg plugin gebruiken zullen wellicht vergeten zijn dat het Block Directory nog geen onderdeel is van de WordPress core. Dat gaat echter wel gebeuren; vanaf WordPress 5.5 moet het voor alle gebruikers mogelijk worden om via de editor blocks te zoeken en te installeren. Als je een block nodig hebt dat niet geïnstalleerd is, dan kun je dat direct doen zonder dat je het gebruikelijke installatieproces van een plugin hoeft te doorlopen.

Full-site editing

De meesten van ons zijn inmiddels al aardig gewend aan het schrijven van blogposts met de Gutenberg editor. Maar zoals je misschien wel weet is het de bedoeling dat we straks complete websites met de block editor gaan bouwen. Het plan is om de full-site editing feature in de Gutenberg plugin te integreren tegen de tijd dat WordPress 5.5 wordt uitgerold. Het zal dan nog een experimentele feature zijn. Als alles goed gaat, moet de full-site editing feature met WordPress 5.6 officieel in de core geïntegreerd worden.

Van widgets naar Block Areas

Een van de features die nog niet zoveel aandacht heeft gekregen is de conversie van traditionele widgets naar Block Areas. Dit is noodzakelijk om straks alles in een block te kunnen veranderen. Op dit moment staat de Block Areas feature, tegelijk met full-site editing, gepland voor WordPress 5.6.

Global Styles

In WordPress 5.6 kunnen we ook een nieuwe Global Styles feature verwachten. Dit is een vrij technische feature die thema ontwikkelaars in staat stelt om meerdere standaard waarden te creëren, waarschijnlijk via een JSON bestand. Gebruikers moeten die stijlen dan via een interface in de admin kunnen overschrijven.

Andere noemenswaardige features

Native lazy loading voor afbeeldingen, een feature die oorspronkelijk gepland stond voor WordPress 5.4, zal in WordPress 5.5 worden doorgevoerd. Dat geldt ook voor een ingebouwde XML sitemaps feature. Zoals altijd mogen we tegen het einde van het jaar ook een nieuw standaard thema verwachten. We hebben het vermoeden dat dit thema volledig op de nieuwe full-site editing feature gebaseerd zal zijn. Dus mits de ontwikkeling verder geen vertragingen oploopt, zou Twenty Twenty-One wel eens een 100% block-based WordPress thema kunnen zijn.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.