Gutenberg 6.5 is nu beschikbaar

Gutenberg 6.5 is nu beschikbaar

Gutenberg 6.5 werd deze week uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin bevat een aantal interessante nieuwe features, waaronder een experimentele zoekfunctie en een nieuw Social Links block.

Experimentele zoekfunctie block directory

De experimentele zoekfunctie die is toegevoegd maakt het mogelijk om vanuit de block editor naar nieuwe blocks te zoeken. Geselecteerde blocks kunnen met één klik automatisch als plugin geïnstalleerd worden; ze zijn dan direct beschikbaar in de block editor. Deze nieuwe feature functioneert in feite als een uitbreiding van de inserter, op dezelfde manier als gebeurt bij herbruikbare blocks.

gutenberg 6.5

Het prototype van deze zoekfunctie kan worden ingeschakeld in het Gutenberg > Experiments menu dat in Gutenberg 6.3 werd toegevoegd. Dit menu biedt testers ook de mogelijkheid om andere experimentele features aan te zetten, zoals het Navigation Menu Block, Widgets Screen en Legacy Widget Block.

gutenberg 6.5

Block navigatie

Het experimentele Navigation block heeft block navigatie gekregen. Ook dit is nog steeds een ‘work in progress’. Er wordt nog bekeken of de navigatie misschien anders moet. Zo wordt bijvoorbeeld overwogen of de items in de navigator verplaatst moeten kunnen worden met drag & drop. Ook een inline weergave behoort tot de mogelijkheden.

block navigatie

Nieuw Social Links block

Gutenberg 6.5 voegt ook een nieuw Social Links block toe aan het widgets paneel. Dit block maakt het mogelijk om links naar social media pagina’s op elke gewenste plek in de content te plaatsen. Je hoeft hiervoor alleen maar op een icoontje te klikken en de URL in te voeren. Het gifje hieronder laat zien hoe het block werkt.

social links block

Meer weten over Gutenberg 6.5?

Zoals gewoonlijk zullen de nieuwe features in de Gutenberg plugin pas in de WordPress core worden doorgevoerd als alles uitvoerig getest en geoptimaliseerd is. Wil je meer weten over de nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 6.5? Dan kun je de changelog raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.