Gutenberg Team verkent de toekomst van full-site editing met nieuw prototype

Gutenberg Team verkent de toekomst van full-site editing met nieuw prototype

Gutenberg was al vanaf het begin bedoeld als meer dan alleen een editor voor content. Fase 2 van het Gutenberg project brengt de block ook naar andere delen van je website, inclusief widgets en menu’s. Uiteindelijk moet het mogelijk worden om je volledige WordPress site met blocks op te bouwen. Matias Ventura is een van de ontwikkelaars die zich met het Gutenberg project bezighoudt. Met een intrigerend nieuw prototype biedt hij een blik op de toekomst van full-site editing in WordPress.

Nieuw prototype

Ventura deelde een demo video waarin het concept van ‘block areas’ geïntroduceerd wordt. Tot deze block areas behoren headers, footers, sidebars en andere template-onderdelen buiten de content zelf. In het onderstaande voorbeeld is elk element op de pagina uit blocks opgebouwd. Het kan daardoor direct door de gebruiker bewerkt worden.

 

Het prototype is bedoeld om te laten zien welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot hoe block areas binnen een pagina geordend zouden kunnen worden. Elke block area wordt apart opgeslagen, en alle template-onderdelen hebben een eigen naam. Volgens Ventura kunnen ze dan zowel individueel als paginabreed bewerkt worden. Het prototype demonstreert de mogelijkheid om de individuele blocks die in thema templates genesteld zijn te verkennen. Dit biedt gebruikers een beter inzicht in de structuur van een webpagina.

Block areas

De interface in het nieuwe prototype ziet er volgens velen veel vertrouwder uit dan de huidige customizer. Uiteindelijk zal full-site editing in het Gutenberg tijdperk veel verandering brengen in de manier waarop gebruikers hun website ontwerpen benaderen. Er wordt zelfs gesproken over de mogelijkheid tot “full-on frontend editing”.

“Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen, maar in een wereld waar alles een block is, is er weinig noodzaak voor de huidige interface van de customizer, waar de voorvertoning in een apart venster wordt weergegeven,” zei Gutenberg teamlid Weston Ruter. “Als thema templates volledig worden opgebouwd uit blocks die directe bewerking ondersteunen, dan is het in essentie een frontend editing paradigma.”

Grote impact

Ventura’s video is vrij technisch en de details over de implementatie worden nog besproken, maar de eerste reacties op het prototype zijn positief. Als het nieuwe prototype realiteit wordt, dan zal het een significante impact hebben op de thema’s en plugins die momenteel als extensies van de customizer fungeren. Veel thema en plugin ontwikkelaars zullen hun oplossingen moeten aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden op het gebied van websiteontwikkeling in de block editor.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.