30% van de top 10 miljoen sites draait nu op WordPress

30% van de top 10 miljoen sites draait nu op WordPress

De mensen bij het in San Francisco gevestigde Automattic hadden afgelopen maandag goede reden voor een feestje: toen werd bekendgemaakt dat maar liefst 30% van de top 10 miljoen sites op hun content management systeem (CMS) WordPress draait. De cijfers zijn afkomstig van W3Techs, een dienst van het Oostenrijkse Q-Success. Hun cijfers worden dagelijks geüpdatet, en afgelopen maandag zagen ze dat het WordPress-aandeel in de CMS markt naar 60.2% was gestegen.

30% van de top 10 miljoen sites

WordPress is al een tijdlang het meest gebruikte content management systeem, en laat concurrenten als Joomla, Drupal, Magento, Shopify, Blogger en Squarespace ver achter zich. In juli 2017 berichtten we nog dat 28% van alle websites op WordPress draaide (een jaar eerder was dat iets meer dan 25%), en nu is dat aandeel dus gestegen naar 30% van de top 10 miljoen sites. Joomla staat op #2 in de ranglijst, maar met slechts 3% van de websites. Het spreekt voor zich dat het World Wide Web veel groter is dan die top 10 miljoen sites; het totale aantal ligt dichter bij 2 miljard sites, hoewel een groot deel van die 2 miljard sites niet actief is. W3Techs meldt wel dat WordPress pas op de derde plek staat als we kijken naar hoeveel webverkeer de websites genereren. Sites die op Drupal draaien genereren het meeste webverkeer, gevolgd door Magento. Vlak daarna komt WordPress. Desondanks is het marktaandeel van WordPress een grote mijlpaal voor Automattic.

Goed nieuws

Het groeiende WordPress aandeel is goed nieuws voor de community van ontwikkelaars die plugins en thema’s voor het CMS bouwen, evenals voor hosting bedrijven die WordPress pakketten aanbieden, en webdesigners die hun klanten WordPress websites en webshops aanbieden.

WordPress is enorm gegroeid sinds het in 2003 werd geïntroduceerd. Het heeft zich opgesplitst in twee versies: een self-hosted versie die gratis beschikbaar is, en een hosted optie op WordPress.com. Er zijn goede redenen voor het feit dat zoveel mensen het WordPress CMS gebruiken. Gezien het grote aantal gebruikers en de community die de open-source ontwikkeling ondersteund, ziet het er niet naar uit dat WordPress de kroon van het CMS koninkrijk in de komende jaren zal moeten opgeven.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.