Waarom 28% van alle websites nu op WordPress draait

Waarom 28% van alle websites nu op WordPress draait

Maar liefst 28% van alle websites draait nu op WordPress. Wat die 28% nog indrukwekkender maakt, is het feit dat WordPress gebruikt wordt door ruim 59% van alle websites met een CMS. Maar hoe komt het eigenlijk dat WordPress zo succesvol is?

#1. Continuïteit over een lange periode

Consumenten houden van continuïteit. Zolang een product aan de verwachtingen van de gebruikers voldoet, zullen de meesten er gebruik van blijven maken. En WordPress is in de afgelopen 14 jaar consistent op een hoog niveau gebleven. Er worden consistent updates uitgebracht, de broncode wordt beschikbaar gemaakt op GitHub, het platform biedt een groot gebruiksgemak en er worden geen veranderingen doorgevoerd die teveel afwijken van het oorspronkelijke product. Dat maakt het vertrouwd

#2. Toegang tot een breed scala aan (hulp)middelen

In de 14 jaar dat WordPress bestaat is er een enorm aantal (hulp)middelen beschikbaar gekomen, waaronder tutorials, WordPress handleidingen, thema’s en meer. En hoe langer een goed product bestaat, hoe meer van deze (hulp)middelen er ontwikkeld worden.

#3. Eenvoudig te installeren plugins

Voortbouwend op #2: de plugin markt voor WordPress is een uitzonderlijk grote aantrekkende factor voor het platform. Er is eindeloos veel keus, en de meeste plugins bieden een one-click oplossing voor vrijwel alle dingen die je ooit met je website zou willen doen. Dit is met name een voordeel voor newbies en ‘gewone’ gebruikers; dankzij plugins kunnen zij dingen bereiken die anders zeer lastig voor hen geweest zouden zijn (of hen heel veel geld gekost zouden hebben).

#4. Transparante beveiliging

WordPress heeft de nodige problemen gehad op het gebied van beveiliging. Maar gezien de aard van het product en de schaal waarop het gebruikt wordt, zijn deze kwesties een onvermijdelijk onderdeel van de groei van het platform. Omdat WordPress open source is, gaan er niet veel veiligheidskwesties ongezien voorbij. Er worden geregeld updates uitgebracht, waardoor het voornamelijk de gebruikers zijn die de WordPress core niet updaten die aan risico’s worden blootgesteld. Maar als je bedenkt dat 92% van de WordPress websites al op de laatste versie draait, in tegenstelling tot Drupal, waar slechts 12% op de laatste versie draait, doet WordPress het nog best goed.

#5. Niet alleen maar voor blogs

Een belangrijke reden voor het feit dat WordPress door zoveel mensen gebruikt wordt, is dat het niet exclusief voor blogging websites wordt aangeboden. Hoewel er veel sites zijn die WordPress voor dat doeleind gebruiken, wordt WordPress ook heel veel gebruikt voor zakelijke en persoonlijke websites en webwinkels.

#6. Toegankelijk voor zowel beginners als experts

WordPress biedt in feite twee platforms met vergelijkbare producten. WordPress.org is het primaire product, en stelt gebruikers in staat om zelf hun website te hosten, thema’s en instellingen te bewerken, en eigenlijk alles te bouwen wat ze maar willen. De enorme hoeveelheid documentatie en tutorials zorgen ervoor dat WordPress.org door vrijwel iedereen gebruikt kan worden, ongeacht zijn of haar technische kennis.

Maar niet iedereen heeft behoefte aan zoveel mogelijkheden, en daarom is er ook WordPress.com. Dit platform werkt vergelijkbaar aan sites als Blogger en Wix. Het heeft een snelle, simpele setup en je hoeft je niet met technische zaken bezig te houden, wat het een ideaal platform maakt voor het starten van een blog.

#7. Simpele, gebruiksvriendelijke interface

Het succes van de WordPress interface mag zeker niet onderschat worden. Het ontwerp is simpel en duidelijk, met accordeon-tabs die uitgebreide lijsten met pagina’s verbergen. Er wordt gebruik gemaakt van een simpel kleurenschema en universele iconen. Door de functionele, duurzame aard van de interface hoeft WordPress niet constant zaken te veranderen, zoals we zo vaak bij andere platforms zien. Dit voorkomt dat gebruikers vervreemd worden, of steeds opnieuw de interface aan hun behoeften moeten aanpassen. Het is simpel, vertrouwd, en biedt een geweldige gebruikerservaring – meer kun je niet wensen.

Wij hebben zo het idee dat de statistieken niet lang op de 28% zullen blijven hangen; het aantal WordPress websites zal alleen maar toenemen!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.