6 WordPress trends die je voor het einde van 2017 moet omarmen

6 WordPress trends die je voor het einde van 2017 moet omarmen

Meer dan de helft van alle websites wereldwijd draait op WordPress, en het platform wordt elke dag beter en sterker. Met elke update wordt WordPress veiliger gemaakt. Maar ook de gebruikerservaring wordt steeds beter. Waar 2016 werd gedomineerd door video headers, hamburger menu’s en one-page (parallax) thema’s, zijn er in 2017 nog meer interessante WordPress trends te zien. In dit artikel zetten we 6 WordPress trends op een rijtje die je voor het einde van het jaar omarmd moet hebben!

6 belangrijke WordPress trends in 2017

#1. Mobile-first design

We schreven al eerder over hoe belangrijk het is dat je WordPress site mobielvriendelijk is. En aangezien Google’s mobile-first index voor het einde van het jaar wordt uitgerold, kun je het niet langer meer uitstellen: als je website nog niet voorzien is van een responsive design met een mobile-first benadering, moet je daar NU iets aan doen!

#2. Volledige focus op HTTPS en encryptie

Heb je echt SSL nodig op je WordPress site? Ja, dat is wel zo verstandig! Zeker aangezien de focus steeds meer op HTTPS en encryptie komt te liggen, en Google HTTPS als ranking factor gebruikt. Sinds begin dit jaar begon Google alle websites zonder HTTPS die wachtwoorden en andere gevoelige data verzamelen, als ‘onveilig’ te markeren. Als je een goede hosting provider hebt, kun je vaak gratis een SSL-certificaat krijgen. En hoe je een SSL-certificaat op je WordPress site installeert is ook niet zo moeilijk!

#3. SaaS als een nieuw business model

Er is de laatste jaren een aanzienlijke groei in het aantal WordPress thema’s en plugins die worden ontworpen als Software as a Service (SaaS). In plaats van dat je eenmalig voor de software betaalt, sluit je een (maand)contract af. Je betaalt dan een vast laag bedrag per maand, en de SaaS-aanbieder zorgt dan voor installatie, onderhoud, beheer, enzovoorts. Het is een win-win situatie voor zowel ontwikkelaars als gebruikers: ontwikkelaars krijgen een betrouwbaar, continu inkomen en gebruikers levenslange ondersteuning en updates voor hun software. Zelfs veel oudere, standalone WordPress plugins maken de overstap naar SaaS.

#4. Meer gebruik van drag & drop technieken

Dankzij de groeiende populariteit van op modules gebaseerde WordPress thema’s met drag & drop functionaliteit, is er een hele wereld opengegaan voor gebruikers die geen kennis van programmeren hebben. Ook zij kunnen de layouts van hun webpagina nu aanpassen zoals ze willen, zonder de onderliggende structuur te beïnvloeden. Simpel gezegd: meer controle over je website, met minder vaardigheden! Drag & drop is één van de belangrijkste WordPress trends waarvan we verwachten dat hij nog wel even door zal zetten.

#5. Virtual Reality

Een tijdje terug schreven we al over WebVRShop, de eerste Virtual Reality plugin voor WooCommerce. Maar er zijn nog meer WordPress plugins om VR toe te passen op je site, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Hoewel het nog een relatief nieuw concept is voor WordPress, verwachten we zeker meer VR te zien in de nabije toekomst.

#6. Verbeterde microinteracties

Interstitial anxiety (interstitiële angst) is een term die verwijst naar een tijdelijke spanning die een gebruiker voelt tussen het moment dat hij actie onderneemt, en het moment dat hij een respons van het systeem krijgt. Hoe langer de gebruiker moet wachten, hoe groter de kans dat hij gefrustreerd raakt ende website vroegtijdig verlaat. Dit kan zorgen voor een hoge bounce rate, wat natuurlijk weer funest kan zijn voor SEO.

Microinteracties (kleine interactieve animaties en overgangseffecten die ontworpen zijn om gebruikers ‘bezig te houden’ terwijl ze op een respons wachten) zijn een effectieve manier om die interstitiële angst tegen te gaan. Ze worden op grote schaal toegepast om interfaces gebruiksvriendelijker te maken. Een relevant en recent voorbeeld hiervan is het geanimeerde rode pijlicoontje dat zichtbaar wordt als je een plugin op je WordPress Dashboard update. Zulke microinteracties gaan we nog veel meer zien!

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.