Wat je moet weten over Google’s mobile first index

Wat je moet weten over Google’s mobile first index

Een mobielvriendelijke WordPress website is tegenwoordig noodzakelijk. Wanneer we spreken over mobielvriendelijk, dan bedoelen we dat je website niet alleen op desktops en laptops, maar ook op smartphones en tablets een optimale gebruikerservaring moet bieden. Misschien heb je het maken van een mobielvriendelijke versie van je WordPress site al een tijdje voor je uitgesteld. Maar je moet weten dat je daar niet lang meer mee zal wegkomen. Als jouw WordPress site tegen het einde van 2017 niet mobielvriendelijk is, dan loop je het risico dat je website binnenkort niet meer gevonden wordt! De reden hiervoor is de uitrol van Google’s mobile first index. In deze blogpost vertellen we je wat je hierover moet weten.

Google’s algoritmes

Google heeft als doel om altijd de meest revelante en actuele zoekresultaten weer te kunnen geven. Om dit te kunnen realiseren, maakt Google gebruik van speciale algoritmes. Algoritmes zijn ingewikkelde wiskundige formules die bepalend zijn voor de ranking van websites in de zoekresultaten. Daarbij spelen talloze factoren mee. De precieze algoritmes van Google zijn geheim. Maar Google laat wel regelmatig richtlijnen los, zodat content specialisten en SEO experts weten wat ze moeten doen om een website beter vindbaar te maken. Google’s algoritmes worden regelmatig aangepast. Dat moet ook wel, want Google’s gebruikers passen hun zoekgedrag ook aan. Door daarop in te spelen, kan Google de best mogelijke zoekresultaten blijven garanderen.

Mobile first index

Eén van de belangrijkste veranderingen waar Google rekening mee moet houden, is het feit dat wij steeds meer van mobiele apparaten gebruik maken. Sinds 21 april 2015 wordt de ‘mobielvriendelijkheid’ van websites meegenomen als ‘ranking factor.’ Maar binnenkort zal Google overstappen naar een ‘mobile first index.’ Dat wil zeggen dat Google mobiele indexeringen en desktop indexeringen wil gaan scheiden, en de mobiele index de primaire index wordt. Wat houdt dat in? Simpel gezegd: zodra de mobile first index wordt uitgerold, zal je WordPress site beoordeeld worden op de mobiele versie. Op basis daarvan wordt je site dan in de zoekresultaten weergegeven.

Zou je nu bijvoorbeeld een hele goede positie in Google hebben omdat je desktop website het goed doet, maar is je website niet responsive en heb je ook geen aparte mobiel versie gemaakt, dan kun je er vanuit gaan dat je straks flink in de rankings zal gaan zakken.

De verwachting is dat de mobile first update van Google ergens eind 2017 zal worden uitgerold. Je hebt dus nog maar een paar maanden de tijd om je website 100% mobielvriendelijk te maken!

Wat nu?

Een goede tip is om eerst eens te kijken hoe mobielvriendelijk jouw website nu is. Morgen leggen we uit hoe je dat kunt controleren!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.