Hoe pas ik permalinks aan in WordPress? | WP Handleiding

Hoe pas ik permalinks aan in WordPress?

De permalinks instellingen vind je door in het navigatiemenu naar ‘Instellingen’ te gaan en vervolgens op ‘Permalinks’ te klikken (zie afbeelding rechts). De permalinks zijn zeer belangrijk voor de vindbaarheid van je blog en indexatie door Google en andere zoekmachines. Vele webhosters en handleidingen besteden weinig aandacht aan permalinks, terwijl je hier juist het verschil kunt maken. Een ander woord voor permalinks is permanente link.

Wat is een permalink?

Permalinks zijn de url’s die je pagina’s en berichten krijgen. Stel je hebt een website en de url van je website is www.website.nl. Nu maak je op 11 mei 2023 een nieuwe pagina of bericht aan met de titel ‘CMS Handleiding’ en dit is het 5e bericht of de 5e pagina die je aanmaakt. Deze krijgt dan een van de volgende permalink varianten:

 

 • Standaard: www.website.nl/?p=123
 • Jaar, maand, dag en naam: www.website.nl/2009/05/11/cmshandleiding/
 • Jaar, maand en naam: www.website.nl/2009/05/cms-handleiding/
 • Numeriek : www.website/archieven/5
 • Berichtnaam: www.website.nl/cms-handleiding/
 • Aangepaste structuur: Wij adviseren je om geen aangepaste structuur te gebruiken i.v.m. de vindbaarheid van je website.

De instelling zijn vanaf het wordpress dashboard te vinden. Zie afbeelding hieronder!

permalinks

Waarom zijn permalinks zo belangrijk?

Waarom is dit zo belangrijk? Dat is heel eenvoudig uit te leggen. Google en andere zoekmachine indexeren pagina´s naar zoekwoorden zodat mensen die bijvoorbeeld op google.nl zoeken, de juiste pagina´s snel vinden. Door je permalinks zo in te stellen dat je zoekmachines helpt met het correct indexeren van je pagina´s en berichten wordt jouw website uiteindelijk sneller gevonden.

Voorbeeld: We hebben een pagina met de URL www.website.nl/?p=5 en een pagina met de URL www.website.nl/cms-handleiding/. Welke denk je dat bovenaan staat in de zoekresultaten van Google als iemand zoekt op de zoekwoorden ‘CMS handleiding’?

Nu is het niet zo dat je gelijk voor de optie ‘Berichtnaam’ als permalink moet kiezen. Wij adviseren statische websites die geen blog functie hebben om inderdaad de Berichtnaam permalink te gebruiken. Is je website echter een blog en plaats je dagelijks of wekelijks nieuwe berichten op de website, dan kun je ook de permalink ‘Jaar, maand, dag en naam’ of ‘Jaar, maand en naam’ gebruiken.

Waarom? Omdat zoekmachines ook positieve scores geeft aan nieuwere berichten en met deze permalink maak je het de zoekmachines zeer gemakkelijk om te zien wanneer dit bericht is geschreven.

Permalink structuur conclusies

De conclusie is als volgt:

 • Gebruik je de website voornamelijk statisch, gebruik dan de Berichtnaam Permalink
 • Gebruik je de website meer als blog en plaats je vaak nieuwe berichten of pagina`s, gebruik dan de Jaar, Maand, Dag en Naam Permalink of Jaar, Maand en Naam Permalink

Heb je de instellingen permalinks gewijzigd, dan dien je dit te bevestigen door op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken.

LET OP: Als je de permalinks structuur wijzigt dan wijzigen alle bestaande url’s van pagina´s en berichten. hierdoor werken dus alle bestaande interne en externe links naar je website niet meer. je hebt tenslotte alle url’s (ook wel id´s) van je berichten en pagina´s gewijzigd. Als je de permalinks toch wilt wijzigen, en dit betreft veel artikelen. Zorg er dan voor dat je redirects instelt om je SEO waarde en structuur te behouden.

Schakel de hulp in van een echte WordPress expert!

Razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

 • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
 • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
 • Overleg met andere WordPress fans

Zelf een reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.