WordPress ontwikkelaars: “Leer shortcodes converteren naar Gutenberg Blocks”

WordPress ontwikkelaars: “Leer shortcodes converteren naar Gutenberg Blocks”

Ben je een WordPress ontwikkelaar en bouw je weleens custom shortcode plugins voor je cliënten? Dan zul je je ongetwijfeld hebben afgevraagd wat daarmee gaat gebeuren als je Gutenberg eenmaal activeert. Om WordPress ontwikkelaars te helpen leren hoe ze van de klassieke WordPress editor naar Gutenberg moeten migreren, heeft Daniel Bachhuber (die ook verantwoordelijk is voor de Gutenberg Plugin Compatibility Database) eerder al een uitgebreide Gutenberg Migratie Handleiding gelanceerd. Inmiddels heeft Gutenberg contributor Gary Pendergast ook een handige sample plugin gepubliceerd die laat zien hoe je shortcode functionaliteit naar een Gutenberg block kunt converteren. Shortcodes converteren naar Gutenberg blocks is iets waar veel WordPress ontwikkelaars mee te maken zullen krijgen.

Shortcodes converteren

Het eerste bestand op https://gist.github.com/pento/cf38fd73ce0f13fcf0f0ae7d6c4b685dlaat een simpel voorbeeld zien van hoe je een block met JavaScript kunt registreren en block inspector controls aan de zijbalk kunt toevoegen. Het tweede bestand is de PHP code voor de plugin die de bestaande shortcode naar een block converteert, die binnen de nieuwe WordPress editor werkt.

Lees ook: Gutenberg Block Attributes Glossary plugin

ServerSideRender

“Dit voorbeeld maakt gebruik van het ServerSideRender element,” zei Pendergast. “Het is belangrijk om te onthouden dat ServerSideRender een opstap je is naar een volledige block-bewerking ervaring: naar de server moeten terugroepen om opnieuw te renderen levert een slechtere gebruikerservaring dan native JS rendering. Maak nu gebruik van ServerSideRender om je bestaande functionaliteit klaar te maken voor WordPress 5.0, en faseer het geleidelijk uit.”

Handig voor ontwikkelaars

Met de integratie van de “Try Gutenberg” callout in WordPress 4.9.8 kan deze sample plugin handig zijn voor WordPress ontwikkelaars die custom shortcode plugins voor hun cliënten hebben gebouwd. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? De sample plugin maakt shortcodes converteren naar Gutenberg blocks toegankelijker. Ontwikkelaars die hun Gutenberg blocks nog verder willen verbeteren, kunnen het Gutenberg handbook raadplegen.

Lees ook: Block Unit Test plugin voor Gutenberg

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.