We hebben al eens eerder een blogpost geschreven over IP restricties instellen voor de WordPress inlogpagina. Dit kan een manier zijn om te voorkomen dat je site gehackt wordt. Er kunnen echter ook nog andere redenen zijn om IP-adressen te blokkeren. Waarom zou je IP-adressen blokkeren in WordPress? En welke nadelen zitten eraan?
Waarom zou je IP-adressen blokkeren in WordPress?
Wanneer je een WordPress website bouwt, dan wil je natuurlijk de juiste doelgroep aantrekken. Veel webverkeer genereren helpt daarbij. IP-adressen blokkeren in WordPress kan daarom wat tegenstrijdig lijken. Het kan echter wel:
- Je website beschermen tegen bepaalde dreigingen of aanvallen die van specifieke IP-adressen afkomstig zijn, zoals DDoS aanvallen en brute force aanvallen. Als je bijvoorbeeld ziet dat er meerdere gefaalde inlogpogingen gedaan zijn die van een enkel IP-adres afkomstig zijn, dan kun je dat IP-adres blokkeren om meerdere pogingen te voorkomen.
- Site performance verbeteren. Door bepaalde landen of regio’s te blokkeren, kun je ongewenste bezoekers op basis van hun locatie de toegang tot je site weigeren. Op die manier kun je besparen op bandbreedte en serverbelasting. Als je bijvoorbeeld een website hebt die echt alleen voor een specifiek land relevant is, kun je de rest van de wereld blokkeren en de site performance voor de andere bezoekers verbeteren.
- Bijdragen aan het naleven van wet- en regelgeving. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt waarop je producten verkoopt die in bepaalde landen verboden zijn, kun je IP-adressen in die landen blokkeren om juridische problemen of klachten van klanten te voorkomen.
Zitten er ook nadelen aan het blokkeren van IP-adressen?
IP-adressen blokkeren in WordPress doe je niet zomaar. Het kan namelijk resulteren in:
- Onbedoelde blokkades. Veel internetters maken gebruik van een virtual private network (VPN) om hun privacy te beschermen. Als een VPN zich binnen de range van een geblokkeerd IP-adres bevindt, zou je per ongeluk legitieme bezoekers de toegang tot je site kunnen weigeren.
- Valse positieven. Om een voorbeeld te geven: als je alle IP-adressen met een Chinese landcode blokkeert, kan het zijn dat je ook bezoekers blokkeert uit Hong Kong, terwijl dat misschien niet de bedoeling is.
- Lagere ranking. Bedenk dat het blokkeren van IP-adressen mogelijk een negatieve impact kan hebben op de ranking van je website in zoekmachines. Die kans is groot wanneer je een IP-range blokkeert die gebruikt wordt door zoekmachine bots, sociale platformen of e-mail providers.
Tot slot
IP-adressen blokkeren in WordPress is iets dat je alleen moet doen als je hier een goede reden voor hebt, en zeker niet alleen uit veiligheidsoverwegingen. IP-adressen blokkeren vanwege een aanval is namelijk geen fool proof methode, aangezien hackers de blokkade als ze dat willen wel kunnen omzeilen door gebruik te maken van een VPN, proxy of dynamisch IP-adres. Denk er dus goed over na voor je tot een dergelijke maatregel overgaat!