Wat is een child thema en waarom zou je er één gebruiken?

Wat is een child thema en waarom zou je er één gebruiken?

WordPress thema’s worden, net als WordPress zelf, regelmatig geüpdatet. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat het thema veilig blijft en voldoet aan de huidige web standaarden. Er is echter één nadeel aan die updates. Stel, je maakt zelf wat aanpassingen in de code van je thema. En vervolgens wordt je thema automatisch geüpdatet. Al die custom aanpassingen die je destijds hebt gemaakt zijn dan weg. En dan kun je dus weer opnieuw beginnen… Als respons op dit probleem is het concept van child thema’s ontstaan. In dit artikel leggen we uit wat een child thema precies is, hoe het werkt, en waarom je er één zou moeten gebruiken.

Wat is een child thema?

Een child thema is een thema dat de functionaliteit en stijl van een ander thema ‘erft.’ Dat andere thema noemen we dan het parent thema. Een child thema biedt je de mogelijkheid om de functionaliteit en stijl van het parent thema aan te passen, zonder je aanpassingen te verliezen wanneer je thema geüpdatet wordt.

Hoe werkt het?

Een child thema creëer je uit een bestaand WordPress thema. Dat bestaande WordPress thema wordt dan het ‘parent thema.’

Zodra dat child thema geactiveerd is (dat werk hetzelfde als bij elk ander WordPress thema), kijkt WordPress eerst naar de bestanden van je child thema. Op basis hiervan worden je webpagina’s weergegeven.

Als er bestanden missen die nodig zijn om je webpagina’s correct weer te geven, dan kijkt WordPress naar je parent thema. Hier worden dan de missende bestanden vandaan gehaald. WordPress voegt alles samen als een puzzel en geeft je website aan je bezoekers weer. Dit proces gebeurd in een fractie van een seconde.

Waarom zou je een child thema gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom het slim is om een child thema te gebruiken:

  • Custom aanpassingen blijven bewaard

Een child thema fungeert eigenlijk als een soort opslagruimte voor custom aanpassingen die je maakt. Als je parent thema geüpdatet wordt, blijft je child thema intact. En dus ook al je custom aanpassingen.

  • Web development gaat sneller

In plaats van dat je ‘from scratch’ moet beginnen met het bouwen van je website, kies je een solide thema dat al beschikt over alle functionaliteiten die je nodig hebt. Dat thema fungeert dan als de basis voor je site. Vervolgens maak je daar een child thema van om het thema naar je eigen wensen aan te passen.

  • Je leert beter programmeren

Het gebruiken van een child thema is een goede manier om (beter) te leren programmeren. Je gebruikt het parent thema als startpunt, en het child thema als ‘oefenthema.’ Zo kun je veel leren!

  • Je kunt je website niet per ongeluk kapot maken

Als je de bestanden van het parent thema aanpast en een foutje maakt in je code, kun je je hele website ‘kapot’ maken. Maak je een foutje in je child thema, dan heeft dat geen invloed op je parent thema. Je kunt dan gewoon met een schone lei beginnen.

  • Het is veiliger

Door een child thema te gebruiken kun je automatische updates inschakelen voor je parent thema. Hierdoor blijft je website altijd up-to-date en beperkt je veiligheidsrisico’s tot een minimum.

Uiteindelijk is er geen reden waarom je geen child thema zou gebruiken. Bovendien is een child thema heel makkelijk te maken! Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.