Matt Mullenweg was afgelopen weekend aanwezig bij WordCamp Portland voor een Q&A sessie (waarvan de opnames nu beschikbaar zijn op WordPress.tv). Daar ging hij in op de controverse omtrent Gutenberg.
De eerste vraag kwam van een WordPress gebruiker die Gutenberg had geprobeerd en vervolgens uitgeschakeld vanwege een plugin conflict. Ze vroeg of gebruikers Gutenberg moeten gebruiken zodra WordPress 5.0 wordt uitgerold. Mullenweg zei dat een van de redenen dat Gutenberg al zo vroeg werd getest, was om plugin ontwikkelaars de tijd te geven hun producten compatibel te maken. Hij zei ook dat Gutenberg de snelst groeiende plugin in de geschiedenis van WordPress is, met inmiddels meer dan 600.000 installaties. In respons op haar vraag zei hij dat gebruikers de optie krijgen om de Classic Editor te gebruiken, en dat het team overweegt om de plugin met de update mee te nemen. Ook denken ze aan de mogelijkheid om de plugin aan/uit te schakelen voor verschillende post types.
Latere vragen gingen dieper in op de recente controverse omtrent Gutenberg, en Mullenweg nam de tijd om deze te beantwoorden.
Controverse omtrent Gutenberg
“Het lastige van elk open source project – er is een soort vuurproef van open source ontwikkeling die soms wat vijandig kan zijn, en soms zelfs rancuneus. Als je binnen hetzelfde bedrijf werkt kun je er min of meer van uit gaan dat iedereen dezelfde kant op roeit. In een wijd verspreid open source ecosysteem willen sommige mensen misschien het tegenovergestelde van wat jij doet, misschien omdat het in hun economisch eigenbelang is, of vanwege andere redenen.”
“Ik vergelijk het meer met het zijn van de burgemeester van een stad dan de CEO van een bedrijf. Ik ben nu al 15 jaar bezig met WordPress, dus ik ben er wel aan gewend. Het zal misschien soort van controversieel lijken als je net komt kijken, maar dit is niet het meest controversiële ding dat we ooit hebben geïmplementeerd binnen WordPress. De laatste keer was toen we de WYSIWYG editor introduceerden. Misschien is er iets aan rommelen met de editor dat mensen kwaad maakt.”
Als antwoord op een vraag over de toekomst van React in WordPress, ging Mullenweg dieper in op de visie die hij had toen hij de WordPress community in 2015 opdroeg “to learn JavaScript, deeply.” Hij beschreef hoe elk block een startpunt voor iets anders kan zijn – instellingen updaten, geavanceerde dingen doen met een ecommerce shop, vanuit de editor in- en uitzoomen.
“Het andere mooie is dat Gutenberg in feite in vele verschillende formats vertaald kan worden. Het kan publiceren op je webpagina, je RSS feed, AMP, blocks kunnen naar email vertaald worden voor nieuwsbrieven, er is zo veel dat de gestructureerde natuur van Gutenberg en de semantische HTML die het creëert en de grammatica die wordt gebruikt om te parsen, mogelijk kan maken voor andere toepassingen. Het wordt een beetje als een lingua franca die misschien zelfs content management systemen overbrugt.”
“Het is niet alleen meer WordPress. Het kan een JavaScript block zijn dat geschreven was voor Drupal, dat je op je WordPress site installeert. Hoe zou dat eerder gebeurd zijn? Dat is waarom we hier twee jaar voor hebben uitgetrokken; dat is waarom we over de hele wereld mensen hieraan lieten werken.”
“Dit is niet de eindstreep,” zei Mullenweg. “5.0 is bijna als het startpunt. Verwacht dat er net zo veel tijd in Gutenberg wordt geïnvesteerd na de release van 5.0 als daarvoor – om dat punt te bereiken waar we niet denken dat het beter is dan wat we nu hebben, maar dat het daadwerkelijk een web-definiërende ervaring van wereldklasse is. Dat is wat we willen creëren en dat is wat jullie allemaal verdienen.”
Wil je weten wat Mullenweg nog meer zei over de controverse omtrent Gutenberg, check dan de volledige opnames van de Q&A op WordPress.tv!