Advanced Custom Fields 5.8.0 introduceert ACF Blocks

Advanced Custom Fields 5.8.0 introduceert ACF Blocks

Na zes maanden ontwikkelen werd Advanced Custom Fields 5.8.0 vorige week uitgerold. De update bevat een nieuw PHP-gebaseerd framework voor het ontwikkelen van custom Gutenberg block types. ACF Blocks werd in oktober al aangekondigd, tot grote opluchting van veel ontwikkelaars die niet wisten hoe ze bij konden blijven met het leren van de JavaScript die vereist is voor het gebruiken van de WordPress Block API.

Zorgen om compatibiliteit

De maker van ACF, Elliot Condon, was een van de meer vocale critici van Gutenberg voordat de nieuwe editor met WordPress 5.0 werd geïntegreerd. Ontwikkelaars maakten zich zorgen of hun custom metaboxes die door ACF waren gegenereerd nog wel compatibel zouden zijn. Het ACF team heeft hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de plugin zoveel mogelijk in de Gutenberg UI werd geïntegreerd en verraste gebruikers met de aankondiging van een acf_register_block() functie die ontwikkelaars de mogelijkheid zou bieden om met PHP custom blocks te bouwen.

ACF Blocks add-on

De nieuwe ACF Blocks add-on is bovenop Advanced Custom Fields Pro gebouwd en vereist geen JavaScript kennis. Het integreert met custom fields, zodat ontwikkelaars custom oplossingen kunnen creëren. ACF blocks worden gerenderd met behulp van een PHP template bestand of callback functie die volledige controle biedt over de HTML output, alsmede een live voorvertoning tijdens het bewerken van de blocks. Daarbij behouden ze native compatibiliteit met de WordPress Core, wat betekent dat alle Gutenberg features zoals “alignment” en “re-usable blocks” werken zoals de bedoeling is.

Veel toegankelijker

Vroege feedback geeft aan dat ACF Blocks custom Gutenberg ontwikkeling veel toegankelijker heeft gemaakt voor ontwikkelaars die niet zo goed bekend zijn met React. Hierdoor wordt het bouwen van custom blocks aanzienlijk sneller. Dit is een mooi voorbeeld van hoe het WordPress ecosysteem zich blijft ontwikkelen en ontwikkelaars blijft ondersteunen in de overgangsfase naar een WordPress dat steeds zwaarder op JavaScript steunt.

 

Lees ook: Block Lab Plugin: makkelijk custom Gutenberg blocks maken

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.