De WordPress Mediabibliotheek is een directory van alle mediabestanden die ooit naar je site zijn geüpload, ongeacht of deze gepubliceerd zijn of niet. Mediabestanden zijn afbeeldingen, video’s, audio en zelfs documenten. Maar de Mediabibliotheek kan veel meer dan alleen maar je mediabestanden opslaan. Je kunt hier namelijk al je mediabestanden bekijken, beheren en bewerken. In deze blogpost geef ik 7 voorbeelden van wat je zoal met de Mediabibliotheek kunt doen. Zo kun je jouw Mediabibliotheek ten volste benutten!
#1. De Mediabibliotheek bekijken en doorzoeken
Je krijgt toegang tot de Mediabibliotheek door in de linker zijbalk op het WordPress Dashboard op Media te klikken. Je hebt twee verschillende weergave-opties: een grid en een lijst. Het is ook mogelijk om afbeeldingen te zoeken op bestandstype, upload-datum en keyword.
#2. De Mediabibliotheek upload limiet veranderen
Heb je weleens geprobeerd om een groot mediabestand te uploaden? Dan is de kans groot dat je een foutmelding te zien hebt gekregen in de trant van:
The uploaded file exceeds the upload_max_filesize directive in php.ini
Gelukkig is dit probleem heel gemakkelijk op te lossen, bijvoorbeeld met de Increase Max Upload Filesize plugin. Dat gezegd: Upload limieten zijn er natuurlijk niet voor niets! Tenzij je een video upload (en die kun je beter gewoon op YouTube of Vimeo hosten) is er eigenlijk geen reden om je upload limiet te overschrijden. En dat wil je ook niet. Want als een bestand er lang over doet om te uploaden, zal hij er ook lang over doen om te downloaden. Dat resulteert niet alleen in een trage website, maar ook in gefrustreerde gebruikers.
#3. Afbeeldingscompressie voor geüploade bestanden inschakelen
De grootte van je afbeeldingen is om meerdere redenen van belang. Als je afbeeldingen te groot zijn, kan je site heel traag worden! Gelukkig is het mogelijk om afbeeldingen te comprimeren zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. De makkelijkste manier om dit te doen is met behulp van de Smush plugin.
(Lees ook: Afbeeldingen optimaliseren om je site sneller te maken)
#4. De standaard JPEG-compressie uitschakelen
WordPress comprimeert JPEG afbeeldingen standaard tot 90% van hun oorspronkelijke compressieniveau. Vaak zie je het verschil niet echt, wat waarschijnlijk ook de reden is dat deze feature is ingebouwd. Maar als je aanvullende compressiemethodes gebruikt (zoals Smush) dan kan die standaard JPEG-compressie problemen opleveren. Je afbeeldingen worden dan namelijk dubbel gecomprimeerd! Gelukkig kun je die standaard JPEG-compressie uitschakelen met bijvoorbeeld de Disable JPEG Compression plugin.
#5. Dubbele afbeeldingen voorkomen
Als je een afbeelding naar de Mediabibliotheek upload, wordt deze vaak automatisch gedupliceerd in verschillende afmetingen. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld thumbnails wilt weergeven welke naar grotere versies van de betreffende afbeeldingen linken. Maar in veel gevallen zijn al die extra bestanden niets meer dan verspilde ruimte. Bij Instellingen > Media kun je bekijken welke verschillende afbeeldingsformaten WordPress automatisch aanmaakt. Wil je dat niet? Dan hoef je alleen maar de breedte en hoogte op 0 te zetten. WordPress zal dan geen extra afbeeldingsbestanden meer produceren. Mocht je intussen toch een enorm archief van overbodige afbeeldingen hebben opgebouwd, dan kun je deze eenvoudig verwijderen met behulp van de gratis Media Cleaner plugin.
#6. Afbeeldingen binnen WordPress bewerken
Als het nodig is om afbeeldingen te bewerken, dan adviseer ik altijd om dat te doen voordat je ze upload. Maar soms kan het handig zijn om te weten hoe je een aantal eenvoudige dingen kunt aanpassen binnen WordPress. Want ja, dat is gewoon mogelijk! Selecteer de afbeelding die je wil bewerken in de Mediabibliotheek en klik op de Afbeelding bewerken knop. Vanaf hier kun je de afbeelding roteren, flippen, schalen en croppen. Ook kun je een onderschrift, alt tekst, beschrijving en bestandsnaam invoeren. Voor meer geavanceerde bewerkingsmogelijkheden moet je toch Photoshop gebruiken…
#7. Je complete WordPress Mediabibliotheek downloaden
Wil je je complete WordPress Mediabibliotheek downloaden, bijvoorbeeld omdat je graag een lokale backup achter de hand hebt? Je kunt dit doen via FTP, maar er is nog een manier. De gratis Export Media Library plugin creëert een ZIP bestandje van je Mediabibliotheek die je gewoon naar je computer kunt downloaden.