6 tips voor WordPress onderhoud

6 tips voor WordPress onderhoud

Wie een website beheert, moet zo nu en dan ook wat onderhoud uitvoeren. Doe je dit goed, dan hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van je site of webshop, of dat je al je  data verliest. In dit artikel 6 tips voor onderhoud! Daarnaast nog 4 bonus tips

[lwptoc]

Onderhoud tips

Terug naar de jaren 90, je bouwde het met behulp van HTML en CSS, je voegde inhoud toe en vervolgens lanceerde de content aan de wereld. Website onderhoud bestond niet eens en dus niks om je zorgen over te maken. Maar heden ten dagen is dat wel anders. Onderhoud van je site is hard nodig om hacks te voorkomen. We geven je daarom een aantal tips voor  onderhoud mee wat je kan doen om je site in ‘top shape’ te houden

WordPress is relatief makkelijk zelf te onderhouden maar dan moet je wel weten waar op te letten. Deze tips geven je de belangrijkste info

 Tip 1. Maak regelmatig updates van je website bestanden en databases

Je weet nooit wat er gebeurd. Wat als ineens al je content verdwenen is als je overstapt naar een nieuw thema? Of dat je per ongeluk een core bestand van je thema verwijdert? Daarom moet je geregeld backups maken van je volledig website, inclusief blog content, reacties en databases. Op die manier kun je, zelfs als je gehackt wordt, eenvoudig alles weer herstellen.

Er kan altijd wat misgaan met je site, soms door je eigen fout maar soms ook door een update. Zorg daarom dat je een back-up hebt van de laatste versie. Dat kan je doen door back-up software te gebruiken, of de site handmatig te kopiëren naar je computer. We hebben een uitgebreide handleiding geschreven over het maken van een goede backup. Deze lees in hier. Backups zijn de belangrijkste taak voor onderhoud aan je site.

Tip 2. Beveilig je WordPress website

Veel beginners besteden onvoldoende aandacht aan het beveiligen van hun website. Maar feit blijft dat iedereen het risico loopt om gehackt te worden. Lees maar eens waarom iemand je site zou willen hacken! En kijk daarna hoe je kunt voorkomen dat je site gehackt wordt. Voor extra veiligheid kun je ook je Llogin pagina verplaatsen of verbergen.

Niet alle hosters zijn even veilig. Kies als eerste voor een goede host om je te hosten. Meer over hosting lees je hier. Je kan je website verhuizen maar je kan ook een extra plugin installeren voor extra veiligheid. De meest gebruikte zijn:

Let op bij de configuratie! Zet de instelling niet meteen te streng. Hiermee kan je jezelf of andere buitensluiten en dat wil je natuurlijk niet. Scan ook regelmatig je site met deze plugins. Je site regelmatig updaten met de laatste patches is net zoals het maken backups een belangrijk taak in de categorie onderhoud.

Tip 3. Hou updates in de gaten

WordPress zelf wordt regelmatig onderhoud door de community in de vorm van updates. Vaak zijn het beveiligingsupdates, soms grote updates die zorgen voor meer gebruikersgemak en een betere optimalisatie voor zoekmachines. Het is aan te raden om nieuwe updates zo snel mogelijk te installeren. Maak daarvoor wel altijd een volledige backup van je website! Hetzelfde geldt voor als je  thema wordt geüpdatet.

Update altijd je site naar de laatste versie. Maar zorg ook dat je plugins en templates van de laatste versie hebben. Zo voorkom je dat je site gehacked wordt. De community zorgt altijd voor de laatste veiligheidsaanpassingen aan het bekende CMS systeem.  Maar deze updates moet je wel zelf downloaden en installeren.

TIP: Log minstens eens per twee weken of minstens 1 x per maand in op je website via www.jouwwebsite.nl/wp-admin en voer alle beschikbare updates uit. Dit is belangrijk onderhoud

Tip 4. Vergeet je plugins niet

Of je nu 2 of 20 plugins gebruikt, je moet er voor zorgen dat je ook deze direct bijwerkt als er een update beschikbaar is. Daarbij is het raadzaam om inactieve plugins te verwijderen. Dit bespaart je niet alleen ruimte maar is ook veiliger – zelfs als een plugin niet geactiveerd is kan hij een veiligheidsrisico vormen! Verder is het slim om nooit plugins te installeren die al 2 jaar of langer niet geüpdatet zijn; deze zijn meestal niet veilig meer.

Tip 5. Besteed voldoende aandacht aan SEO

Als je geregeld goede content publiceert maar toch weinig webverkeer krijgt, kan het zijn dat je meer aandacht moet besteden aan on-site SEO. In dit artikel geven we 20 tips voor on-site SEO die je webverkeer een flinke boost zullen geven! Goede content en geoptimaliseerde content is ook een vorm van onderhoud. Zorg dat je conten altijd interessant is voor je lezer.

Tip 6. Optimaliseer je website voor een snellere laadtijd

Een snelle laadtijd is van essentieel belang. Elke seconde telt, dus het is zeker de moeite waard om hier zo nu en dan wat extra aandacht aan te besteden en te bekijken wat je kunt doen om je website nog sneller te maken. Ja ook de snelheid van je website verbeteren is onderhoud. Test dit niet eenmalig, maar regelmatig.

Als je website 10 seconden pas op het scherm verschijnt dan heb je kans dat veel mensen afhaken. Ook is een langzame website niet ideaal als je goed gevonden wil worden in de bekende zoekmachines. Zorg dat je plaatjes niet groot zijn. Kijk of je een CDN kan inzetten voor extra snelheid. Wil je je eigen site testen op snelheid? Bekijk dan onze blog hierover.

 

Bonus 1 Handmatige controle

Ook als je een meer statische site hebt, zonder een actieve blog of nieuwspagina, is het nog steeds verstandig om regelmatig de inhoud van jouw website te bekijken. Check of alles nog werkt, maar kijk of de belangrijkste informatie nog up to date. Werken je formulieren nog steeds? WordPress onderhoud is dus ook kijken of je site nog goed werkt voor bezoekers

Bonus 2 Gebruik een veilig wachtwoord

Zorg dat je een nieuw veilig wachtwoord aanmaakt (een random gekozen wachtwoord 12-16 karakters lang en gebruik ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens). Als er meerdere personen aan je website werken, zorg dan dat zij ook een sterk en veilig wachtwoord gebruiken. Verwijder gebruikers van je site (onder ‘users’ of ‘gebruikers’ in het hoofdmenu) die niet meer werkzaam zijn voor jou. Zo voorkom je dat hun account gebruikt kan worden door hackers om je site te misbruiken omdat het wachtwoord is uitgelekt.

Bonus 3 Verwijder plugins en thema’s die je niet gebruikt

Verwijder alle plugins die je niet nodig hebt, ze kunnen je website niet alleen vertragen, maar ook onveilig maken als ze niet meer geupdate worden. Dit is ook van toepassing op Thema’s die nog ergens ongebruikt ronddwalen. Zorg dat je altijd een thema hebt als backup (bij voorkeur een standaard thema zoals TwentyThirteen), en verwijder de rest die je niet gebruikt. Opruimen van overbodige functionaliteit hoort ook bij onderhoud van jouw website.

 

Bonus 4. Optimaliseer de database van je website

Hoe langer je website bestaand. Hoe meer oude info je mogelijk hebt bewaard. Er is een plugin die je kan helpen om deze oude info te verwijderen. WP Optimize. Maak wel eerst een backup!

WP Optimize is een plugin die je helpt bij het optimaliseren van je databaseinformatie.

De plugin optimaliseert de tabellen en verwijderd data die overbodig is. Denk hierbij aan overbodige revisies, spam berichten, verwijderde berichten of informatie van plugins die je niet meer gebruikt of al hebt verwijderd

Het verwijderen van de overbodige data in de database kan er ook voor zorgen dat de website sneller laadt. Het opschonen van de database zorgt er ook voor dat de database kleiner wordt en hoe kleiner de database is, hoe sneller je een backup kunt maken. Deze onderhoudt-ip is belangrijk maar ook enigsinds gevaarlijk. Zorg voor een goede backup

WP Optimize

 

WordPress onderhoud is belangrijk

We willen dit artikel afsluiten met aan te geven dat onderhoud belangrijk is. Je hebt vaak uren besteed aan het opzetten van je website. Je wil dit werk niet kwijt raken! Heb je zelf nog meer tips over het onderhoud van jouw website? Geef ons dan even een seintje hieronder in de comments. Heb je nog vragen over het onderhoud van je website. Dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.