Je WordPress site handmatig indienen bij zoekmachines (Google, Bing & Yahoo)

Je WordPress site handmatig indienen bij zoekmachines (Google, Bing & Yahoo)

Eerder deze week schreven we dat als je jouw WordPress site niet kunt vinden via Google, dit waarschijnlijk komt doordat je site nog niet geïndexeerd is. Je hoeft er gelukkig niet op te wachten tot dat wel gebeurt, want je kunt ook je WordPress site handmatig indienen bij zoekmachines. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet!

Je WordPress site handmatig indienen bij zoekmachines

Google

Voordat je een site kunt indienen bij Google, moet je via Search Console verifiëren dat jij de eigenaar van die website bent. Voor instructies over hoe je dat doet kun je Google’s documentatie raadplegen. Zodra je site geverifieerd is, kun je met behulp van de URL inspector de pagina opzoeken die je wilt laten indexeren. Op de pagina met zoekresultaten klik je op Request Indexing.

Er wordt dan een test uitgevoerd om te controleren of de content op de betreffende pagina indexeerbaar is. Eventuele problemen zullen door Search Console worden aangekaart. Is er niets aan de hand, dan wordt je webpagina aan Google’s wachtrij toegevoegd om te crawlen. Het kan enkele dagen duren voordat hij eenmaal geïndexeerd is, maar je kunt het proces in Search Console monitoren. 

Bing

Je WordPress site handmatig indienen bij Bing is heel makkelijk met Bing URL Submission. Deze plugin detecteert wanneer jij je site updatet, en dient de URLS van de betreffende webpagina’s automatisch in bij Bing zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Na het installeren en activeren van de plugin moet je wel eerst even een API key invoeren, die je kunt genereren door een Bing Webmaster Tools account aan te maken. Een andere manier om je WordPress site handmatig in te dienen bij Bing is door de URL in te typen en op Add te klikken. Vervolgens kun je het BingSiteAuth.xml bestand downloaden en via FTP uploaden naar de root directory van je site. 

Yahoo & DuckDuckGo

Zodra je site door Bing geïndexeerd is, wordt hij ook automatisch ingediend bij Yahoo en DuckDuckGo. Om te verifiëren dat alles ook door deze zoekmachines goed is verwerkt, open je de betreffende browser en typ je site:jouwsitenaam.nl in de zoekbalk. Als je WordPress site geïndexeerd is, zullen jouw webpagina’s in de zoekresultaten worden weergegeven.

Tot slot

Om ervoor te zorgen dat alle pagina’s op je website geïndexeerd worden, raden we aan om een sitemap aan te maken. Op die manier hoef je namelijk niet elke webpagina apart in te dienen. Sinds WordPress 5.5 heb je de beschikking over native XML sitemaps, dus je hoeft hier ook geen speciale plugin voor te gebruiken. 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.