Waarom kan ik mijn WordPress website niet vinden via Google?

Waarom kan ik mijn WordPress website niet vinden via Google?

Je hebt een WordPress site gebouwd en hij staat alweer een tijdje live. Je hebt kwalitatief hoogwaardige, unieke en relevante content. Je maakt gebruik van een SEO checklist. Alles werkt en ziet er goed uit. En toch krijg je nauwelijks bezoekers. Hoe komt dat? Nou, bij de meeste websites komt het grootste deel van hun webverkeer binnen via organische zoekopdrachten. Maar om gevonden te worden via Google (of een andere zoekmachine) moet jouw website wel eerst geïndexeerd worden. Kun jij je WordPress website niet vinden via Google als je een relevante zoekterm invoert? Lees dan verder.

Waarom kan ik mijn WordPress website niet vinden via Google?

Hoe zoekmachines nieuwe content vinden

Er zijn veel verschillende zoekmachines, maar ze functioneren nagenoeg allemaal op dezelfde manier. Wanneer iemand een zoekterm invoert, zal de zoekmachine zijn index doorspitten op zoek naar webpagina’s die overeenkomen met die zoekterm. De gevonden content wordt vervolgens op zo’n manier geordend en weergegeven dat de zoeker zo snel mogelijk kan vinden wat hij zoekt. Dat proces noemen we ranking. Hoe beter de content op jouw website overeenkomt met de zoekopdracht, hoe hoger je in de zoekresultaten terecht komt – en hoe meer mensen op jouw website terecht zullen komen. 

Zoekmachine bots zijn constant bezig om het World Wide Web te ‘crawlen’, op zoek naar nieuwe content om te indexeren. Wanneer jij een nieuwe website lanceert, zal die uiteindelijk wel door de bots worden gevonden en geïndexeerd worden. Op het moment dat dat gebeurt, zul je (mits je kwalitatief hoogwaardige, unieke en relevante content hebt) vanzelf meer bezoekers krijgen. Die bots zijn best goed in het ontdekken van nieuwe content, maar het World Wide Web is enorm. Het kan soms wel maanden duren voordat je nieuwe website eindelijk gevonden wordt door de bots! Dat is waarschijnlijk de reden dat jouw nieuwe WordPress website nog zo weinig bezoekers krijgt; hij is simpelweg nog niet geïndexeerd.

Je WordPress website indienen bij zoekmachines

Gelukkig hoef je niet te wachten tot bots toevallig jouw nieuwe website tegenkomen. Het is namelijk mogelijk om je website handmatig in te dienen bij zoekmachines. Op die manier ben je er zeker van dat jouw content zo snel mogelijk geïndexeerd wordt, zodat je website door de juiste doelgroep gevonden wordt. Handmatig je nieuwe WordPress website indienen bij zoekmachines helpt overigens niet alleen om snel meer webverkeer te genereren, het geeft je ook meer controle over je zoekmachine optimalisatie. Je moet er wel rekening mee houden dat iedereen de voorkeur geeft aan andere zoekmachines. Google is de grootste, dus het is sowieso aan te raden om daar je nieuwe site in te dienen. Wil je ook direct via andere zoekmachines gevonden worden, dan is het raadzaam om je site ook bij o.a. Bing, Yahoo en DuckDuck Go in te dienen. Hoe je dat doet? Dat leggen we later deze week uit!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.