WordPress Multisite: dit moet je weten

WordPress Multisite: dit moet je weten

Als je regelmatig nieuws en tutorials leest, zul je ongetwijfeld weleens de term ‘WordPress Multisite’ zijn tegengekomen. Maar wat is het precies? Hoe werkt het? En is het misschien ook voor jou geschikt?

[lwptoc]

Wat is een WordPress multisite?

Multisite is een feature die je in staat stelt om een netwerk van websites te creëren op één nstallatie. De afzonderlijke websites binnen dat netwerk hebben geen eigen directory en geen eigen database hebben op de server; wel hebben ze een eigen map voor geüploade bestanden. De tabellen van elke site staan in één centrale database. Multisite is sinds WordPress versie 3.0 officieel onderdeel van de WPcore.

Hoe werkt een WordPress multisite?

Een WordPress Multisite begint altijd met het aanmaken van een ‘hoofdsite’. Vanaf de backend van die hoofdsite kun je je algemene instellingen configureren, zoals welke thema’s en plugins in welke site wel en niet beschikbaar moeten zijn. De enige account die dit kan doen, is de zogeheten ‘Super Admin’.

Onder de hoofdsite kunnen meerdere subsites worden aangemaakt. Elke site kan een eigen beheerder krijgen, die gewoon met zijn eigen site aan de slag kan zoals op een ‘gewone’ site. Alleen die beheerders hebben geen ‘Super Admin’ rol, dus zij kunnen niet bij de algemene instellingen van de hoofdsite.

Vanuit de WP Admin kun je een netwerk van structuren opzetten, door het gebruik van domain mapping. Er zijn twee verschillende soorten die je kunt gebruiken. Sub folders en sub domains. Een voorbeeld van een sub domain is https://voorbeeld.nl/handleiding/. Je ziet hier dat de pagina na de normale url weergegeven wordt. Een voorbeeld van een sub domain is https://handleiding.voorbeeld.nl/. Hier staat de titel van de pagina voor de normale url. De gebruiker bevindt zich bij beide voorbeelden op de pagina genaamd handleiding. In de WP Admin is dit gemakkelijk aan te passen. Als je sub domains wilt gebruiken, heb je een plug in nodig die je moet downloaden in jouw admin. Tevens is dit snel en gemakkelijk te doen.

Wat kun je doen met een multisite?

  • Een netwerk van meerdere blogs/websites vanaf één enkele installatie runnen;
  • Een netwerk van subdomeinen opzetten, zoals https://jan.voorbeeld.nl of mappenstructuren zoals https://www.voorbeeld.nl/jan/;
  • Je kunt een netwerk opstellen voor andere gebruikers om een eigen account aan te maken en een eigen blog/site op te zetten;
  • Als Super Admin kun je thema’s en plugins installeren en deze op alle andere sites op het netwerk beschikbaar maken;
  • Als Super Admin kun je de thema’s van alle websites in het netwerk aanpassen. Andere admins kunnen dit niet.

 

Wordpress multisite

 

Voor wie is een multisite geschikt?

Een multisite is zeer geschikt voor wie:

  • Websites vanuit één Dashboard wil beheren;
  • In grote lijnen dezelfde thema’s en plugins voor de subsites gebruikt;
  • Een onbeperkt aantal websites wil uitrollen onder één enkele admin.

Een multisite is niet geschikt voor wie:

  • Sites beheerd die qua opbouw, thema’s en plugins erg verschillend zijn;
  • Veel gebruik maakt van custom made thema’s en/of plugins;
  • Met individuele databases wil werken;
  • Klanten heeft die liever zelf hun hosting willen regelen of hun W site helemaal zelf willen beheren;
  • Websites heeft die allemaal een eigen IP-adres nodig hebben.

Geschikt voor jou?

Een multisite kan dus erg handig zijn en is zeker aan te raden. Je kunt het op elke websites aanmaken, of de website nu al af is of niet. Er is geen specifieke plugin voor nodig. Het kan dus erg veel extra tijd schelen. Wanneer je twijfelt, stop editing en probeer het uit! Wil je wat extra hulp bij het maken van een website, neem dan eens een kijkje in onze verschillende handleidingen.

Lees ook: WordPress Dashboard aanpassen voor cliënten

 

Websites binnen je netwerk beheren als superbeheerder

 

Als je een Multisite aan hebt gezet op jouw site dan krijg je een extra gebruikersrol die je normaal niet zou hebben. Deze heet de Superbeheerder. Mogelijk een wat vreemde de naam maar hiermee kan je meer dan een gewone beheerder.

Als de rol van superbeheerder kun je vanuit de admin alle sub-websites zien en beheren. Je kunt vanuit de admin ook snel nieuwe websites aan je netwerk toevoegen:

Vanuit het menu Sites > Alle sites kun jij als superbeheerder alle websites bekijken en vanuit daaruit beheer acties uitvoeren. Bovenaan staat de hoofdwebsite van je systeem. Je kan per multisite ook zien wanneer deze is aangemaakt en wanneer deze voor het laatst is geupdate. Dit kan handig zijn om te zien of je sub-site nog actief gebruikt worden.

 

Gebruikers beheren in Multisite systeem

Als je een nieuwe sub-site hebt aanmaakt binnen je Multisite oplossing, wordt automatisch een nieuwe gebruiker aangemaakt. Als je een e-mailadres invult van een bestaande gebruiker, dan wordt die gebruiker automatisch toegevoegd aan de nieuwe website binnen jouw netwerk zodat hij of zij zelf content kan toevoegen of wijzigingen kan doorvoeren. De bestaande rechten blijven natuurlijk actief.

 

Multisite netwerk handmatig activeren voor nieuwe of bestaande WordPress websites

Om Multisite handmatig te activeren voor een nieuwe of bestaande site, moet je een van de core bestanden aanpassen. Gelukkig is dit veel simpeler dan het klikt. Je moet een FTP client gebruiken om toegang te krijgen tot je server (lees ook: De beste FTP clients voor WordPress gebruikers). Als je bent ingelogd, zoek je in de root map naar het wp-config.php bestand.

Als je dat hebt gevonden, klik je met je rechter muisknop op het bestand en kies je voor de View/Edit (Bekijken/Bewerken) optie. Het wp-config bestand wordt dan met je standaard tekstbewerker geopend. Voeg de onderstaande regel code toe, onderaan het bestand:

define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Denk erom dat je deze code moet plakken voor de regel /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */; die regel markeert namelijk het einde van het bestand.

Sla je wijzigingen op en sluit de tekstbewerker. Nu ga je naar je Dashboard, en dan naar Tools > Network Setup. Hier kun je nog een aantal opties voor je netwerk configureren, zoals de URL structuur, subdomeinen, een titel voor je Multisite netwerk en je e-mailadres zodat je notificaties kunt ontvangen.

Zodra je dat hebt gedaan, zal WordPress twee code snippets verstrekken die je aan je wp-config.php en .htaccess bestand moet toevoegen. Dat kan ook weer via FTP, zoals je net ook hebt gedaan. Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan. Daarna is je Multisite netwerk klaar om te gaan!

 

Registraties toestaan

Wil je dat alle gebruikers een sub-site kunnen aanmaken binnen jouw netwerk? Dan kun je dit instellen via Mijn Sites > Netwerkbeheer > Instellingen.

Wanneer deze instelling geactiveerd is door jou, wordt het aan de voorkant van je website mogelijk om je aan te melden voor een website binnen het Multisite-netwerk. Er is dan een nieuwe url actief die te bereiken is via jouwwebsite.nl/wp-signup.php waar gebruikers hun eigen website kunnen registreren.

 

Nieuwe sub-site maken

Nadat een gebruiker een gebruikersnaam en e-mailadres heeft opgegeven, kan de gebruiker een websitenaam en URL kiezen. Daarna krijgt deze gebruiker een e-mail om zijn nieuwe website te bevestigen.

 

Plugins en thema’s

Als superbeheerder kan je natuurlijk plugins en thema’s installeren. De eigenaren van websites binnen jouw Multisite-systeem kunnen dit niet zelf doen. Zij kunnen alleen gebruikmaken van de plugins en thema’s die jij als superbeheerder geïnstalleerd hebt voor hun. Zo kun jij er als superbeheerder op toezien dat er alléén betrouwbare plugins en themes worden gebruikt binnen je netwerk. Dit is een cruciaal onderdeel van de beveiliging en onderhoud van je netwerk.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.