Hoe installeer ik een WordPress thema?

Hoe installeer ik een WordPress thema?

Heb je een geschikt WordPress thema voor je WordPress site gevonden? Dan moet je deze eerst downloaden. Vervolgens kun je het thema installeren:

 • Ga naar Weergave > Thema’s > Nieuwe toevoegen > Thema uploaden.
 • Upload het ZIP bestand met je thema naar WordPress door het bestand te selecteren
 • Klik op de ‘Activeren’ knop om het WordPress thema actief te maken.

Wat te doen na het installeren van een WordPress thema

Het eerste dat je moet voordat je begint met het aanpassen van je thema is een ‘child’ thema aanmaken. Een child thema is simpelweg een thema dat de stijl en functionaliteit van het oorspronkelijke thema – het parent thema – ‘erft.’

Door een child thema aan te maken kun je alles aanpassen zonder dat de oorspronkelijke template veranderd. Dit is slim omdat als je ooit het parent thema update, al je aanpassingen verloren zullen gaan. En dan zou je dus weer opnieuw moeten beginnen… Child thema’s daarentegen worden bij updates buiten beschouwing gelaten. Kortom: altijd eerst een child thema aanmaken!

Het enige dat je daarvoor hoeft je doen is een mapje aanmaken met de naam van je child theme. Het is raadzaam om dan gewoon de naam van het parent thema ervoor te zetten: dus stel het thema dat je hebt geïnstalleerd heet Revolve, dan noem je de map ‘revolve-child.’

Vervolgens open je een teksteditor. Daarin zet je de volgende code:

/* Thema Naam: Mijn Child Thema Thema URI: http://mijnwebsite.nl/ Beschrijving: Dit is een custom child thema. Auteur: Mijn naam Author URI: http://mijnwebsite.nl/ Template: Revolve Versie: 0.1 */

@import url("../revolve/style.css");

Dit bestand sla je in het mapje op als ‘style.css.’ Let op dat je de voorbeeldnamen wel aanpast! Daarna kun je het bestand uploaden.  Als je moeite hebt met het child thema kun je altijd terecht op deze pagina. Is het eenmaal gelukt, dan kun je zorgeloos aanpassen wat je wilt!

Schakel de hulp in van een echte WordPress expert!

Razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

 • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
 • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
 • Overleg met andere WordPress fans

7 reacties

 1. Hallo, Via strato kan ik wordpress gebruiken en nu wil ik het thema Divi gaan gebruiken. Het betreffen twee files… bij het uploaden accepteert hij telkens maar 1 file om te uploaden. Als ik ze toch na elkaar upload maakt wordpress er dan toch 1 bestand van ? waarschijnlijk doe ik iets verkeerd. Toen ik divi eerder installeerde deed de live viewer het niet namelijk. Graag uw reactie!
  Met vr.gr., janet

 2. Dag Janet,

  Als het goed is heb je een ZIP bestand van het thema ontvangen toch? Het kan zo zijn dat je er twee hebt en dan heeft 1 van de 2 vaak de toevoeging “child” in de naam.

  Zo ja, dan eerst de ZIP uploaden zonder Child in de naam en daarna de anderen. De Child moet je dan activeren.

  Lukt dit?
  Groet
  Thijs

 3. Goedemiddag,

  Zou u mij een antwoord kunnen geven op het volgende.
  Ik heb een thema geinstalleerd en ook aangepast, niet in een child theme maar gewoon in het control panel. Ik dacht tenminste dat je alleen een child theme nodig hebt als je het style.css bestand handmatig gaat aanpassen…?
  Nu loop ik ertegen aan dat ik toch wel de Premium versie van het thema zou willen kopen en installeren… maar moet ik dan weer opnieuw beginnen met aanpassen?
  Ik heb altijd eerst even nodig om uit te zoeken of een thema wel bij mijn gewenste ontwerp past en daarna weet ik pas of ik het premium wil kopen… logisch toch?

  Ik hoor het graag, alvast bedankt.

  Mvg,

  Angela

 4. Hi Angela,

  Bedankt voor je vraag. Heel erg goed dat je eerst een thema test voordat je het aanschaft, want ze zijn zeker niet allemaal even goed. Heb je deze vraag al aan de makers van het thema gesteld? Ik denk dat zij het beste kunnen beantwoorden of je zonder problemen kunt upgraden naar de premium versie van het thema. Ik hoop in ieder geval van wel en hoor heel graag of het gelukt is.

 5. Hoi, ik hoop dat dit nog gelezen wordt maar niet geschoten is altijd mis. Ik gebruik op mijn website naar volle tevredenheid het thema Fortuna van HermesThemes. Dit heb ik destijds (begin 2015) kado gekregen van mijn broer, dit terzijde. Hier zat geen abonnement bij voor updates. Ik wil dit thema graag behouden.
  Nu kan ik via HermesThemes het thema opnieuw aanschaffen waarbij ik dan uiteraard de nieuwste versie krijg.
  Mijn vraag is nu: kan ik dit thema veilig updaten en activeren op mijn website via wp-admin dashboard zonder dat ik alle instellingen in de customizer en theme instellingen kwijt ben? Ik heb deze vraag ook gesteld aan HermesThemes maar omdat mijn Engels best oké is maar dit toch wel technisch is zoek ik ook nog even in het Nederlands naar een antwoord. Daarbij kan volgens hun natuurlijk alles want dan verkopen ze weer 🙂 . Ik heb geen extra css aan mijn thema toegevoegd.
  Lang verhaal maar het komt er waarschijnlijk op het volgende neer:
  Als ik dit thema upload naar mijn admin dashboard en activeer werkt dit dan hetzelfde als een update van een thema uitvoeren?
  Bedankt alvast voor de moeite.

 6. Hallo

  Ik heb jouw artikel gelezen, maar zat al vast van in het begin. Wanneer ik naar weergave – thema’s ga heb ik helemaal niet de optie om te kiezen voor ‘nieuw toevoegen’ of ‘uploaden’. Hoe komt dit? Wat doe ik verkeerd?

  Mvg
  Aurely

Zelf een reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.