Wat zijn slugs en waarom zijn ze belangrijk voor je website?

Wat is een pagina slug en waarom zijn ze belangrijk?

Wanneer je je als beginnende WordPress gebruiker gaat oriënteren, zul je heel wat nieuwe termen tegenkomen. Sommige van die termen behoeven geen uitleg, andere zullen de nodige vraagtekens oproepen. Vandaag vertellen we je alles over WordPress slugs, waarom ze belangrijk zijn en wat nu precies een goede slug maakt.

Wat is een slug?

Een WordPress slug is de term dat gebruikt wordt voor het laatste deel van een URL die de locatie van een specifieke webpagina, zoals een blog post, pagina of categorie aangeeft. De slug van deze webpagina bericht is bijvoorbeeld /wat-zijn-wordpress-slugs. Het belang van deze slugs zijn onder andere om toegang te krijgen tot de content van je website.

Waarom zijn slugs belangrijk?

Zodra je eenmaal weet wat een slug is, wordt ook het belang van slugs duidelijk; ze helpen je bezoekers om toegang te krijgen tot de content van je website. Maar slugs zijn ook een belangrijk element van de user experience (UX), oftewel de gebruikerservaring. Op sommige websites worden nog steeds automatische slugs gegenereerd, vaak op basis van willekeurige cijfers en letters. Daar kun je natuurlijk niet uit opmaken waar de betreffende pagina over gaat. Daarom kijken zoekmachines zoals Google tegenwoordig ook naar slugs voor het indexeren en ranken van content. Als je je slugs op de juiste manier samenstelt (daar komen we zo op terug), kunnen ze bijdragen aan de vindbaarheid van je site en de zichtbaarheid op Search Engine Result Pages (SERPs).

Wat maakt een goede slug?

Een goede slug vertelt je wat je op de betreffende webpagina kunt vinden, zonder dat je die pagina daarvoor hoeft te zien. Een paar voorbeelden:

https://www.wphandleiding.nl/een-klikbare-telefoonlink-toevoegen/

Hier is de slug een-klikbare-telefoonlink-toevoegen. Dat is een prima slug, want je kunt eruit aflezen dat er op die pagina informatie wordt verstrekt over het toevoegen van een klikbare telefoonlink. Dat weet je al zonder dat je de pagina zelf hebt gezien.

https://www.wphandleiding.nl/redenen-waarom-je-wordpress-webshop-slecht-loopt/

Hier is de slug redenen-waarom-je-wordpress-webshop-slecht-loopt. Ook hieruit kun je aflezen waar de pagina over gaat, zonder dat je de pagina zelf gezien hebt.

https://www.wphandleiding.nl/wordpress-kennisbank/wordpress-themas/hoe-installeer-ik-een-wordpress-thema/

Hoe-installeer-ik-een-wordpress-thema is wederom een prima slug; je hebt al een goed beeld wat je van de content op deze pagina kunt verwachten.

Zoals gezegd kunnen WordPress slugs niet alleen verwijzen naar een specifieke pagina of post, maar ook naar een categorie. Dat zie je bij deze slugs:

https://www.wphandleiding.nl/category/wordpress-tips/

https://www.wphandleiding.nl/category/wordpress-themas/

https://www.wphandleiding.nl/category/wordpress-seo/

 

Een aantal algemene richtlijnen voor het schrijven van slugs

Ga je zelf aan de slag met het schrijven van slugs, dan is het raadzaam om de onderstaande richtlijnen in acht te nemen:

·       Relevant: Zorg dat de slug de content van de pagina of categorie reflecteert.

·       Leesbaar: Slugs die uit één woord bestaan komen geregeld voor, maar voor de meest effectieve URL kun je beter meerdere woorden gebruiken. De woorden moet je van elkaar scheiden met streepjes. Dit maakt je slugs beter leesbaar. Spaties werken niet in slugs!

·       Zichtbaarheid: Verwerk het focus zoekwoord in je slug. Zoals we eerder aangaven kunnen WordPress slugs de vindbaarheid en zichtbaarheid van je site beïnvloeden. Door het focus zoekwoord in de slug te verwerken, kunnen zoekmachines de relevantie van de betreffende pagina zien. Het is wel belangrijk te melden dat je focus zoekwoord wel relevant is naar je content, anders heeft dit echter niet effectief.

·       Kort en krachtig: Maak je slugs niet te lang. In de meeste gevallen gaat de voorkeur uit naar een korte slug. Dat gezegd hoeven ze niet altijd zo kort mogelijk te zijn, als dat ten koste gaat van de reflectie van de content op de pagina.

Er zijn vele manieren en gedachtes over wat de beste slugs zijn. Over het algemeen is het belangrijk dat het duidelijk je pagina content reflecteert voor het beste effect in zichtbaarheid en effectiviteit.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.