Wat te doen als je WordPress site er ineens vreemd uitziet in Google Search

Wat te doen als je WordPress site er ineens vreemd uitziet in Google Search

Een vriend kwam er laatst achter dat zijn zakelijke WordPress website ineens op een wel heel vreemde manier werd weergegeven in de Google zoekresultaten. Waar voorheen netjes de meta title en meta description die hij had ingevoerd zichtbaar waren, stonden er nu allemaal Chinese tekens. Heb jij ook weleens meegemaakt dat je WordPress site er ineens vreemd uitziet in Google Search? In deze blogpost leggen we uit waar dit aan kan liggen en hoe je het probleem kunt oplossen.

Hoe kan het dat mijn site er vreemd uitziet in Google Search?

Als je ontdekt dat de boel er ineens vreemd uitziet in Google Search, terwijl je site zelf in orde lijkt te zijn, dan is de kans groot dat je met een malware probleem geconfronteerd bent. Het is daarom een goed idee om jouw eigen WordPress site af en toe even te Googelen. Deze vormen van malware zijn namelijk heel sneaky; aan je site zelf is niets af te zien, ook niet in de backend. Maar in Google lijkt het ineens alsof je site door aliens is overgenomen. Problematisch, want zo loop je natuurlijk een hele hoop bezoekers (en conversies!) mis.

Wat moet ik doen bij een rare Google Search weergave?

Als je met een vreemde Google Search weergave van je site te maken krijgt, is het belangrijk om eerst een aantal belangrijke dingen te doen:

  • Verander je WordPress wachtwoord.
  • Log in op je dashboard en controleer of er geen verdachte (admin) gebruikers zijn toegevoegd die je niet kent.
  • Maak een volledige backup van je website.
  • Zorg dat de WordPress core, je thema en je plugins up-to-date zijn.

Hoe kan ik die malware verwijderen?

De kans is groot dat de malware via een WordPress plugin binnen is geslopen. Maar het kan nog best lastig zijn om te achterhalen om welke plugin het nu precies gaat. We raden daarom aan om een goede WordPress security plugin te gebruiken en je website daarmee op malware te scannen. Dit kan bijvoorbeeld met de Wordfence plugin, Defender Security of de Jetpack Scan add-on.

Zodra de scan voltooid is, krijg je (afhankelijk van welke security plugin je gebruikt) te zien welke bestanden geïnfecteerd zijn. In veel gevallen wordt de malafide code automatisch verwijderd. Soms zul je dit handmatig moeten doen, maar gelukkig geven de meeste security plugins goed aan hoe je dit precies moet doen.

De malware is verwijderd, maar het ziet er nog steeds niet goed uit in Google Search. Hoe kan dat?

Zodra je je WordPress website hebt opgeschoond, wil je natuurlijk zo snel mogelijk dat je website weer op de juiste manier in de zoekresultaten van Google wordt weergegeven. Maar dat gebeurt in veel gevallen pas zodra de Google bots je site opnieuw crawlen en indexeren, iets dat niet elke dag gebeurt. Gelukkig kun je dit proces versnellen door Google te vragen om je website te recrawlen.

Tot slot

Als je WordPress site er ineens vreemd uitziet in Google Search, dan is dat geen reden tot paniek. Wel is het belangrijk om meteen je WordPress wachtwoord te veranderen en te checken op verdachte gebruikers, om potentiele escalaties te voorkomen. Zodra je dat gedaan hebt, voer je backups, updates en security scans uit. Na het verwijderen van de malware kun je Google vragen je site te recrawlen, zodat je zo snel mogelijk weer naar behoren in de zoekresultaten staat.

Zoals voor zoveel dingen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat je preventieve maatregelen neemt om je WordPress site te beschermen tegen malware.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.