‘Try Gutenberg’ call-out knop toch pas in een latere WordPress versie

‘Try Gutenberg’ call-out knop toch pas in een latere WordPress versie

Vorige week schreven we dat WordPress 4.9.5 een knop zou bevatten waarmee gebruikers met twee klikken Gutenberg konden uitproberen. Dat zorgde natuurlijk voor de nodige ophef binnen de WordPress community. Inmiddels is WordPress 4.9.5 uitgerold, maar de beruchte Try Gutenberg knop is nergens te bekennen.

Gary Pendergast, die voor Automattic werkt en lead developer is van het Gutenberg project, heeft in een blogreactie laten weten dat ze de integratie van de ‘Try Gutenberg’ call-out knop toch hebben uitgesteld:

“…er zijn nog een paar kwesties die we graag zouden oplossen voor de call-out wordt doorgevoerd, en dit zal niet op tijd klaar zijn voor de 4.9.5 release. Ik verwacht dat er een kleinere 4.9.6 release zal komen die deze call-out wel bevat, inclusief eventuele bugfixes die dan klaar zijn.”

Het terugdraaien van de call-out knop heeft de discussie rondom zijn implementatie weer doen oplaaien. Maar WordPress gebruikers denken graag mee.

Jadon N van InMotion hosting levert geregeld bijdrages aan het #hosting-community slack channel, en zegt dat de hosting-community groep werkt aan ideeën om te helpen bij het testen van populaire plugins voor Gutenberg compatibiliteit.

“We zijn druk bezig met het uitbreiden van onze verzameling aan data over hoe goed plugins functioneren met Gutenberg. Om daaraan bij te dragen willen we graag feedback van WordPress gebruikers middels de Try Gutenberg call-out toevoegen aan de bestaande database voor WordPress plugin compatibiliteit, indien dat mogelijk is. Het doel van dit project is ervoor te zorgen dat iedereen Gutenberg kan gebruiken, zonder dat we ons druk hoeven te maken over plugin incompatibiliteiten.”

Het Gutenberg Plugin Compatibility Database Project dat vorige maand door Daniel Bachhuber werd opgezet, streeft ernaar om vast te stellen welke populaire WordPress plugins reeds compatibel zijn met Gutenberg. Dit doen zij door vrijwilligers de plugins te laten testen in een zogeheten ‘sandboxed’ omgeving. Van de 4,213 plugins in de database, heeft 84% een onbekende compatibiliteitsstatus. Van de 610 plugins die inmiddels getest zijn, heeft 82% geen editor functionaliteit.

Chris Lema, Vice President van Producten bij LiquidWeb, suggereerde met een prototype screenshot hoe de call-out er uiteindelijk uit zou kunnen zien:

try gutenberg call-out knop

“De realiteit is dat mensen niet veel lezen, dus mensen zullen, gezien het voorgestelde ontwerp, zich wellicht niet volledig van het ‘test’ gedeelte bewust zijn,” zei Lema. “Wanneer je het ontwerp zwaarder laat tellen, wordt de boodschap evenzeer duidelijk.”

Bachhuber stelde voor om de call-out knop vooralsnog alleen aan een klein percentage van WordPress sites weer te geven. Dit om te voorkomen dat duizenden gebruikers reeds bekende kwesties met Gutenberg opnieuw rapporteren. Het zou ook de werkdruk op de support forums verlichten.

De bovengenoemde ideeën van Lema en Bachhuber zouden mijns inziens een prima oplossing zijn voor het gebrek aan informatie voor de gebruiker dat het hier om beta software draait, en dat de installatie hun website negatief zou kunnen beïnvloeden. Lema’s prototype informeert de gebruiker hierover, en een link naar reeds bekende kwesties zou een goede aanvulling zijn op de call-out.

Hoe de Try Gutenberg call-out knop er uiteindelijk uit zal zien? Dat weten we zodra WordPress 4.9.6 wordt uitgerold!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.