In WordPress 4.9.5 kun je direct klikken Gutenberg installeren

In WordPress 4.9.5 kun je met twee keer klikken Gutenberg installeren

Veel WordPress gebruikers zijn benieuwd naar wanneer Gutenberg en WordPress 5.0 klaar zullen zijn. Hoewel er nog steeds geen concrete datum bekend is, zei Matt Mullenweg vorige maand in een interview dat er in april meer gebruikers met Gutenberg aan de slag zouden gaan. Nu is duidelijk wat hij daarmee bedoelde. WordPress 4.9.5, dat in april uitgerold zal worden, zal een call-out prompt bevatten met links naar informatie over Gutenberg, alsmede een knop om de plugin te installeren.

gutenberg installeren

Gutenberg installeren

Het WordPress Core team voegde vorig jaar oktober al een ‘Try Gutenberg’ knop toe, maar deze werd in WordPress 4.9 Beta weer verwijdert; men was van mening dat Gutenberg nog niet klaar was om op grote schaal getest te worden. Nu blijkbaar wel.

De knop in WordPress 4.9.5 verandert op basis van de volgende scenario’s:

  • Als Gutenberg niet geïnstalleerd is, en de gebruiker rechten heeft om plugins te installeren, wordt de ‘Install Today’ knop weergegeven.
  • Als Gutenberg geïnstalleerd maar niet geactiveerd is, en de gebruiker plugins kan instelleren, wordt de ‘Activate Today’ knop weergegeven.
  • Als Gutenberg geïnstalleerd en geactiveerd is, en de gebruiker blogberichten kan bewerken, wordt de ‘Try Today’ knop weergegeven.
  • Als Gutenberg niet geïnstalleerd is en de gebruiker geen plugins kan installeren, wordt de knop verborgen.

Risico’s

Als je de knop voor andere gebruikers wilt verbergen, dan kun je een speciale plugin gebruiken die de knop simpelweg niet laat zien. Dat lijkt wellicht overbodig, maar veel mensen maken zich zorgen over het gebrek aan waarschuwingen over de risico’s die verbonden zijn bij het gebruiken van beta software op een live site. Er staat geen waarschuwing bij, en gebruikers kunnen in slechts twee klikken installeren. Het is sowieso aan te raden (en dat geldt ook voor andere beta software) om altijd eerst een volledige backup van je WordPress site te maken. Of, indien mogelijk, Gutenberg eerst op een testsite te installeren.

Handen vol

De kans is groot dat de vrijwilligers die de WordPress.org support forums beheren hun handen vol zullen hebben zodra WordPress 4.9.5 wordt uitgerold. Het team is zich al aan het voorbereiden door te brainstormen over de mogelijke vragen die gebruikers zullen stellen, en de potentiele valkuilen waar ze mee geconfronteerd kunnen worden na het installeren van Gutenberg. Als je hen graag wil helpen, dan kun je terecht bij het Support Handbook.

Lees ook alles over hoe je kunt bijdragen aan de Gutenberg Plugin Compatibility Database!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.