Pixel Avatars: een leuk én slim Gravatar alternatief!

Pixel Avatars: een leuk én slim Gravatar alternatief!

Als WordPress gebruiker ben je waarschijnlijk wel bekend met Gravatars – zo niet, lees dan eerst even deze korte introductie tot Gravatars. Hoe dan ook, Ben Gillbanks heeft een superleuk Gravatar alternatief gemaakt: Pixel Avatars! Maar het zijn meer dan leuke profielplaatjes; er is over alle aspecten nagedacht.

Privacy

Alle standaard WordPress avatars worden gegenereerd op Gravatar.com. Dat geldt ook voor de generieke ‘filler’ Gravatars voor gebruikers zonder accounts. Dat betekent dat Gravatar mensen op het web zou kunnen volgen – ook mensen die geen account hebben aangemaakt. Gravatar zou dan niet weten wie ze zijn, maar je kunt een hoop te weten komen als je het online spoor van mensen volgt en ziet waar ze naartoe surfen, waar ze reageren en waar ze berichten plaatsen. Het is natuurlijk niet gezegd dat Gravatar dit ook daadwerkelijk doet, maar in theorie zou het kunnen. Gillbanks heeft het anders aangepakt: zijn Pixel Avatars worden lokaal ‘getekend’, en er worden geen gegevens verstrekt aan derden.

Snelheid

Nog afgezien van het privacy aspect kan het hosten van afbeeldingen op een domein van een derde partij een negatieve impact hebben op je snelheid. Als je honderden reacties hebt waarbij al die avatars geladen moeten worden, dan zal dat zeker ten koste gaan van de performance. Ongeacht hoe goed het CDN is waar de afbeeldingen vanaf geladen worden.

De code voor het creëren van een Pixel Avatar is minimaal en super efficiënt. Een Pixel Avatar is nog geen 5kb groot, dus zelfs nog minder zwaar dan een Gravatar. Bovendien zorgt het feit dat met Pixel Avatars alles in de browser gebeurd, dat alles supersnel gaat.

Consistentie

Voor elke Pixel Avatar gebruiker wordt een zogeheten hash string aangemaakt. Die bestaat uit het emailadres plus de tekens van de string. Het eerste teken is de kleur van de achtergrond, het tweede de kleur van het gezicht, het derde de vorm van het gezicht, enzovoorts. Omdat de hash verbonden is aan je emailadres, krijg je altijd dezelfde avatar wanneer je op verschillende sites reageert.

Wil jij ook aan de slag met Pixel Avatars?

Gillbanks heeft zijn Pixel Avatars beschikbaar gemaakt in zijn Toolbelt plugin, dat overigens een heel goed alternatief voor Jetpack is. Zeker de moeite waard om even uit te proberen!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.