Toolbelt: het nieuwe alternatief voor Jetpack

Toolbelt: het nieuwe alternatief voor Jetpack

WordPress thema en plugin ontwikkelaar Ben Gillbanks is bezig met het bouwen van een alternatief voor Jetpack. Een lichtgewicht alternatief, met een nadruk op performance, privacy en simpliciteit. Deze nieuwe plugin, Toolbelt genaamd, bestaat uit een verzameling functionaliteiten die veel gebruikt worden op WordPress websites. Gillbanks was altijd een voorstander van het concept van Jetpack, en al zijn commerciële thema’s ondersteunen het. Maar tijdens het testen van zijn nieuwe gratis thema, Jarvis, merkte hij dat Jetpack de site trager maakte. Dus begon hij met het herbouwen van de features die hij wilde gebruiken als een geoptimaliseerde plugin. En zo werd Toolbelt geboren.

Performance

Een van de primaire doelen van Gillbanks is het verbeteren van de performance van websites. Daarom is er op de Instellingen-pagina van de plugin een kolom te vinden die de impact van de modules weergeeft.

Hoewel Toolbelt wat code leent van zowel Jetpack als de Machete plugin, heeft Gillbanks een aantal heel bewuste keuzes gemaakt met betrekking tot het laden van de modules.

  • Toolbelt maakt geen gebruik van jQuery of andere JavaScript frameworks. Alle JavaScript die er gebruikt wordt is ‘vanilla js’ en minified;
  • Behalve de JavaScript is ook de CSS minified;
  • Alle assets worden inline geladen;
  • Elementen worden alleen geladen wanneer dat nodig is;
  • Er is slechts één database optie: daarin wordt opgeslagen welke modules er actief zijn;
  • Er is een minimale hoeveelheid code gebruikt. Minder code betekent meer snelheid en minder bugs.

Privacy

Naast performance is ook privacy een zeer belangrijk aspect van de plugin. Gillbanks is Brits en moet, net als wij hier in Nederland, rekening houden met de GDPR en cookie wetten van de EU. Dit maakt Toolbelt voor ons een zeer aantrekkelijke keuze. De plugin deelt geen data met derden, er is geen sprake van usage tracking en er wordt geen gebruik gemaakt van standaard social sharing scripts. De privacy-gerelateerde keuzes die Gillbanks heeft gemaakt beperken hem wel tot het reproduceren van bepaalde features die van servers van derden afhankelijk zijn, zoals bezoekersstatistieken en downtime monitoring. “Ik moet toegeven dat ik heel graag statistieken zou toevoegen,” zegt Gillbanks, “dus ik hoop dat ik iemand kan vinden om mee samen te werken.”

Simpliciteit

Toolbelt bevat tot dusver al meer dan een dozijn modules, met features zoals breadcrumbs, browser-native lazy loading, static social sharing en responsive video. De modules zijn te vergelijken met die van Jetpack, maar met een drastisch gesimplificeerde beheerdersinterface. Alle modules staan bovendien standaard ingeschakeld. Zo kunnen gebruikers alleen de modules inschakelen die ze nodig hebben.

Ondanks het feit dat Toolbelt voor een groot deel geïnspireerd is door Jetpack, is Gillbanks zeker niet van plan om alle Jetpack features opnieuw te bouwen. Hij richt zich op de features die hij zelf wil gebruiken. En: “Ik sta ervoor open om in de toekomst premium features toe te voegen. Maar als ik dat doe zal ik geen kosten berekenen voor alles dat nu gratis is,” zei hij. “Voorlopig wil ik gewoon meer modules blijven toevoegen en er iets van maken dat ik zelf handig vind.”

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.