Converteer je Herbruikbare Blokken naar blokpatronen

Converteer je Herbruikbare Blokken naar blokpatronen

Nu Full-Site Editing in WordPress steeds dichterbij komt, vraag je je wellicht af: “Hoe converteer je Herbruikbare Blokken naar blokpatronen?”

Herbruikbare Blokken: niet altijd even handig

Sinds december 2018 kunnen we in WordPress gebruik maken van Herbruikbare Blokken (of Reusable Blocks, als je een Engelstalige WordPress installatie hebt). Deze feature maakt het mogelijk om herbruikbare content op te slaan en deze vervolgens op meerdere pagina’s te gebruiken. Dit is ideaal voor onder andere een Call to Action (CTA), een disclaimer of andere soorten content die je op meerdere plekken wilt weergeven. Wanneer je de inhoud van een Herbruikbaar Blok verandert, wordt elke andere pagina waarop dat Herbruikbare Blok staat automatisch geüpdatet. Een soort mini-template dus. Herbruikbare Blokken kunnen in diverse situaties uitkomst bieden, maar zijn niet altijd even handig. Als je de inhoud van een Herbruikbaar Blok slechts op één plek wilt aanpassen, dan moet je het namelijk eerst naar een normaal blok converteren. Daarom raden we aan om al je Herbruikbare Blokken naar blokpatronen te converteren. Blokpatronen, die met WordPress 5.5 “Eckstine” in de core geïntegreerd werden, zijn namelijk speciaal ontwikkeld om aan te passen. Bovendien worden de wijzigingen die je aanbrengt worden niet automatisch bij alle kopieën doorgevoerd.

Herbruikbare Blokken naar blokpatronen converteren

Herbruikbare Blokken naar blokpatronen converteren is heel eenvoudig. JB Audras, ontwikkelaar bij Whodunit en tevens WordPress core contributor, heeft hier namelijk een handige plugin voor ontwikkeld. Reusable Blocks Extended – gratis te downloaden via WordPress.org, koppelt de content in feite los van de presentatie. Daardoor is het mogelijk om met één klik Herbruikbare Blokken naar blokpatronen om te zetten. Naast een live voorvertoning van je Herbruikbare Blokken biedt de plugin tevens een widget zodat je je blokpatroon in elke gewenste widget area kunt plaatsen. Maak je (nog) geen gebruik van de Gutenberg editor? Dat is geen probleem, want je krijgt er ook een shortcode bij zodat je je blokpatroon in je blogberichten kunt gebruiken. 

Tot slot

Het duurt niet lang meer voordat Full-Site Editing met blokken de standaard wordt in WordPress. Het is dan ook zeker aan te raden om alvast de Reusable Blocks Extended plugin te installeren en die onhandige Herbruikbare Blokken naar blokpatronen om te zetten. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.