Gutenberg 9.9 voegt kleuropties toe voor sociale links & iconen

Gutenberg 9.9 voegt kleuropties toe voor sociale links & iconen

Vorige week werd Gutenberg 9.9 uitgerold. Deze versie van de Gutenberg plugin bevat zo’n 30 bug fixes en diverse API updates. Ook zijn er meerdere verbeteringen doorgevoerd, waarbij de focus (net als bij Gutenberg 9.8) vooral ligt op Full Site Editing (FSE). Zo kunnen we nu gebruik maken van kleuropties voor sociale links en iconen. 

Kleuropties voor sociale links

Veel bedrijven maken gebruik van specifieke richtlijnen met betrekking tot huisstijlen en kleuren. Zij konden zich sinds Gutenberg niet altijd aan deze richtlijnen houden, simpelweg omdat de blok editor nog te veel beperkingen had. Dat begint nu geleidelijk aan te veranderen. Gutenberg 9.9 maakt het mogelijk om de kleur van iconen en achtergronden in het Social Links blok te wijzigen. Je kunt nu de kleuren van alle iconen in de links lijst aanpassen – alleen de ‘logo’s only’ blokstijl biedt nog geen ondersteuning voor een achtergrondkleur. Wat ook nog mist is de mogelijkheid om een hover-kleur in te stellen voor alle iconen in een blok. Hoewel de recente wijzigingen zeker een stap in de goede richting zijn, mist de Gutenberg editor features die noodzakelijk zijn voor de uiteindelijke adoptie van Full Site Editing in WordPress.

Gutenberg plugin updates in WordPress 5.7

De officiële release van WordPress 5.7, waarvan de ontwikkeling eind december van start ging, staat gepland voor maart. Deze grote update van de WordPress core zal Gutenberg plugin features bevatten van versie 9.3 tot en met versie 9.9. Van de Gutenberg plugin updates die hierna volgen, zullen alleen de bug fixes nog in WordPress 5.7 geïntegreerd worden. 

Meer weten over Gutenberg 9.9?

Om de verbeteringen in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een overzicht van alle bug fixes en verbeteringen in Gutenberg 9.9 kun je de officiële release post op make.wordpress.org lezen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.