Gutenberg 9.8 vooral gericht op FSE

Gutenberg 9.8 vooral gericht op FSE

Vorige week werd Gutenberg 9.8 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin is vooral interessant voor degenen die al aan het experimenteren zijn met Full Site Editing. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste verbeteringen.

Site Editor nu in iframe

Het canvas van de Site Editor is naar een inline frame verplaatst. Dit is gedaan om CSS conflicten te elimineren en zodat er een thema stylesheet kan worden gebruikt zonder enige aanpassingen. Er is tevens geen noodzaak meer om media queries te simuleren, wat technisch gezien lastiger is dan een iframe gebruiken. Als deze aanpak eenmaal stabiel is gebleken, wil het team hetzelfde doen voor de Bericht Editor.

Geen auto-drafts meer voor FSE

Bij Full Site Editing worden vanaf nu geen auto-drafts meer aangemaakt voor template en template onderdeel objecten. Dit was eerst noodzakelijk voor blok-templates en template-onderdelen die direct waren gebaseerd op bestanden van een FSE thema zonder enige aanpassingen. Die auto-drafts maakten het systeem behoorlijk ingewikkeld en wankel, dus het verwijderen ervan moet (ook op de lange termijn) bijdragen aan de simpliciteit en stabiliteit van Full Site Editing.

Blok Switcher toont variatie-icoon

In Gutenberg 9.7 kregen blok variaties (waarbij een onderliggend blok gebruikt wordt om meerdere varianten van hetzelfde blok te creëren) al een kleine update; sindsdien kun je zien welke specifieke variant er in gebruik is. Als soort van ‘follow-up’ introduceert Gutenberg 9.8 nu de weergave van het icoon van de variatie in plaats van het algemene icoon van het blok. Een subtiele wijziging, maar wel eentje die bijdraagt aan de algehele gebruikerservaring.

Meer weten over Gutenberg 9.8?

Om de verbeteringen in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een overzicht van alle bug fixes en verbeteringen in Gutenberg 9.8 kun je de officiële release post op make.wordpress.org lezen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.