Gutenberg 12.6 voegt nieuwe blokken toe

Gutenberg 12.6 voegt nieuwe blokken toe

Op 16 februari werd Gutenberg 12.6 uitgerold. Hieronder belichten we de twee nieuwe blokken en belangrijkste verbeteringen in deze update van de Gutenberg plugin.

Twee nieuwe blokken

Gutenberg 12.6 introduceert twee nieuwe blokken. Ten eerste is er het Lees Meer blok, dat een eenvoudige manier biedt om binnen het Query blok naar een enkele pagina of een bericht te linken. Ten tweede is er het Bericht Auteur Biografie blok, dat deel uitmaakt van de inspanningen om het bestaande Bericht Auteur blok in meerdere componenten op te splitsen.

Blokken transformeren en stijlen behouden

Voorheen leverde het nogal wat problemen op als je een blok in een ander blok wilde transformeren. Maar dat gaat met elke Gutenberg update beter. De volgende blokken bieden nu ondersteuning voor bloktransformaties:

  • Kalender <-> Archieven
  • Code <-> Paragraaf
  • Tagwolk <-> Categorieën
  • Groep <-> Rij

Er is tevens een nieuw mechanisme geïntroduceerd waarmee bepaalde styling elementen (zoals kleuren en lettertype groottes) behouden blijven tijdens bloktransformaties. Zo kun je nu bijvoorbeeld een Koptekst in een Paragraaf veranderen zonder dat je eerder geselecteerde kleur verloren gaat. Wanneer je voorheen een Galerij blok in een Afbeelding blok transformeerde, gingen de link en de instellingen op het gebied van afmetingen verloren. Dat is nu niet meer zo.

Nieuw kleurenpaneel

In Gutenberg 11.9 en Gutenberg 12.2 werden typografie-gereedschappen en instellingen voor randen van het ToolsPanel component voorzien. In deze update is hetzelfde gedaan voor de kleuren zijbalk. Kleuren van tekst, achtergrond en links kunnen nu in verschillende contexten in- en uitgeklapt worden, wat voor een consistentere gebruikerservaring zorgt.

Meer weten over Gutenberg 12.6?

Om van de nieuwe blokken, features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 12.6 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.