Gutenberg 12.2: een nog betere gebruikerservaring

Gutenberg 12.2: een nog betere gebruikerservaring

Gutenberg 12.2 is alweer een tijdje beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin bevat nauwelijks nieuwe features, maar richt zich vooral op het gladstrijken van kleine problemen en het creëren van een nog betere gebruikerservaring. Hieronder lichten we een aantal van de belangrijkste verbeteringen kort toe.

Templates bekijken zonder herladen

Toen Gutenberg 12.1 op 14 december werd uitgerold, was er een verbeterd slide-out paneel in de site editor voor het bekijken van templates. Alleen dat was behoorlijk traag. Schakelen tussen de site editor en de template weergave vereiste dat de pagina opnieuw geladen moest worden. Gutenberg 12.2 lost dat probleem op door middel van client-side routing in de site editor. De overgang van de editor naar de templates verloopt nu een stuk sneller en soepeler.

Verbeterde color picker

Gutenberg 12.2 introduceert een sterk verbeterde color picker. De vorige versie was onstabiel en zwaar. Je moest soms eindeloos scrollen om de tekstkleur en de linkkleur van een blok aan te passen, met name bij thema’s die zowel hun eigen kleuropties als die van de WordPress core weergaven. De verbeterde versie zorgt dat je de kleuropties voor de tekst, links en achtergrond nu allemaal tegelijk kunt zien. Als je iets wil aanpassen, hoef je alleen maar te klikken om de color picker popup te laten verschijnen.

Verbeterde reacties

Het Comments Query Loop blok zal uiteindelijk de basis vormen voor het weergeven van reacties in blok thema’s. Een van de grootste uitdagingen was om ervoor te zorgen dat het in staat is om geneste reacties weer te geven. Dat is gelukt. Hiermee wordt een aanzienlijk betere gebruikerservaring gefaciliteerd; het is nu veel makkelijker te zien of het gaat om een reactie op een andere reactie, of om een first-level reactie.

Meer weten over Gutenberg 12.2?

Om van alle nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Wil je graag meer weten over de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 12.2? Dan kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.