Gutenberg 12.1: vooral gericht op een betere gebruikerservaring

Gutenberg 12.1: vooral gericht op een betere gebruikerservaring

Op de dag dat oorspronkelijk WordPress 5.9 zou worden uitgerold (deze release is inmiddels uitgesteld naar 25 januari 2022) verscheen Gutenberg 12.1. Deze update van de Gutenberg plugin richt zich vooral op de gebruikerservaring. Hieronder belichten we kort de belangrijkste verbeteringen die zijn doorgevoerd.

Geen verschuivende layouts meer

Wanneer je voorheen door de editor navigeerde of blokken selecteerde (met name geneste blokken), was er constant een verschuiving van die kleine + knopjes in de editor, de zogeheten ‘block appenders’. Dit creëerde met name bij het bouwen van complexe layouts veel frustraties bij gebruikers. Gutenberg 12.1 verhelpt dit probleem; de block appenders hebben nu een gefixeerde positie.

https://make.wordpress.org/core/files/2021/12/appender.gif

Verbeterde Globale Stijlen

Gutenberg 12.1 biedt gebruikers de mogelijkheid om custom kleurverlopen te definiëren via het kleurenpalet in de Globale Stijlen zijbalk. Deze komen dan voor de hele website beschikbaar en werken onafhankelijk van het actieve thema.

Daarnaast zijn in het Globale Stijlen paneel de typografie opties tussen tekst- en linkelementen opgesplitst.

Template lijstweergave

Versie 12.1 brengt tevens de template lijstweergave terug. Het paneel is gesimplificeerd en maakt het makkelijker om te navigeren tussen de homepagina en de verschillende templates en template onderdelen in de site editor. Het schakelen tussen de schermen voelt nog wat traag, maar daar zal in komende updates ongetwijfeld verbetering in komen.

Meer weten over Gutenberg 12.1?

Als je van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik wilt maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. De nieuwe en verbeterde features worden namelijk pas later in de WordPress core geïntegreerd. Wil je graag meer weten over de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 12.1? Dan kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.