Release WordPress 5.9 uitgesteld tot 25 januari 2022

Release WordPress 5.9 uitgesteld tot 25 januari 2022

De officiële release van WordPress 5.9 stond oorspronkelijk gepland voor 14 december. Recentelijk heeft het release team van 5.9 echter de beslissing genomen om deze datum uit te stellen. Nu is WordPress 5.9 uitgesteld naar 25 januari 2022.

WordPress 5.9 uitgesteld

Tijdens de ontwikkeling van WordPress 5.9 werd men geconfronteerd met een aantal significante problemen die niet op tijd konden worden opgelost voor de eerste beta versie. Het core team moest een beslissing nemen: wel op tijd uitrollen en de elementen die niet klaar waren pas met WordPress 6.0 in de core integreren, of de release van WordPress 5.9 uitstellen. Er is dus gekozen voor het laatste. 

“Deadlines zijn niet willekeurig”

 Matt Mullenweg heeft altijd gezegd dat deadlines niet willekeurig zijn. Deze filosofie is altijd de leidraad geweest voor de ontwikkeling van de WordPress core. Het hielp om te voorkomen dat er releases vertraagd werden als gevolg van de wens om er nog één extra feature in te proppen:

“Het zijn beloftes die we doen aan onszelf en onze gebruikers, die ons helpen de controle te houden over de eindeloze mogelijkheden van wat deel uit zou kunnen maken van een release.”

De situatie ligt voor WordPress 5.9 echter wat anders, omdat deze release gepaard gaat met features die tevens de basis vormen voor Full-Site Editing. Volgens Tonya Mork, de tech lead voor de 5.9 release, moet Full-Site Editing een “package deal” zijn: “Het verwijderen van de elementen die nog werk vereisen werd uitgesloten omdat ze te veel verstrengeld zijn met FSE en het instabiel zouden maken,” schreef ze. De betreffende elementen toch meenemen in een eerdere release zou volgens haar een “halfbakken” gebruikerservaring opleveren. 

Beta 1 al wel beschikbaar

Al is WordPress 5.9 uitgesteld, men zit zeker niet stil. WordPress 5.9 Beta 1 is sinds gisteren beschikbaar. De beta versie is dus niet geschikt om op een live site te draaien. Maar wil je graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling of alvast experimenteren met de nieuwe WordPress versie, dan kan dat op drie manieren:

Optie 1: De WordPress Beta Tester plugin installeren en activeren (selecteer het “Bleeding edge” kanaal en de “Beta/RC Only” stream).

Optie 2: Direct de beta versie downloaden.

Optie 3: Gebruik maken van WP-CLI om te testen. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.