Gutenberg 11.9 is nu beschikbaar

Gutenberg 11.9 is nu beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 11.9 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin richt zich voornamelijk op navigatie menu’s en Full-Site Editing; het team wil dit zo goed mogelijk krijgen voor de lancering van WordPress 5.9. Die release zal namelijk ook het nieuwe Twenty Twenty-Two thema bevatten, waarmee veel WordPress gebruikers voor het eerst kennis zullen maken met template editing en globale stijlen.

Navigatie blok

Het Navigatie blok is nu niet langer een experimentele feature en er zijn een flink aantal zaken aan verbeterd. De placeholder voor het blok is gesimplificeerd en de gebruikersinterface is opgepoetst. De data van het blok wordt nu opgeslagen in een wp_navigation custom post type, wat meer flexibiliteit creëert voor het beheer van navigatie menu’s. Er is ook een extra menu item voor het bewerken en beheren van navigatie menu’s toegevoegd, welke te vinden is onder het Weergave tabblad. Het is nu tevens mogelijk om direct in de editor, vanuit een bestaand Navigatie blok, nieuwe menu’s aan te maken.

Site Editor

Ter voorbereiding op de introductie van Full-Site Editing in WordPress 5.9 is het Site Editor menu item hernoemd naar ‘Editor’ en verplaatst naar een nieuwe locatie binnen het Weergave menu op je WordPress dashboard. Het ‘Thema Editor’ submenu is echter nog wel aanwezig, iets dat wellicht wat verwarrend zal zijn voor gebruikers. Het ‘Editor’ menu item zal overigens alleen zichtbaar zijn als je een blok thema geactiveerd hebt.

Nieuwe blokken voor reacties

Er zijn ook een aantal nieuwe Comment blokken toegevoegd aan Gutenberg 11.9: Comments Query Loop, Comment Template, Comment Reply Link, Comment Link en Comment Avatar. Met name de eerste twee vereisen nog wat finetuning; zo worden geneste reacties niet weergegeven en zijn er niet veel opties om de output te customizen. Maar het begint nu wel ergens op te lijken.

Meer weten over Gutenberg 11.9?

Om van alle nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. De niet-experimentele wijzigingen worden namelijk pas met de lancering van WordPress 5.9 in de core geïntegreerd. Dat zal volgende maand zijn, in december. Wil je graag meer weten over de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 11.9? Dan kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.