Je kunt nu filteren op blokthema’s

Je kunt nu filteren op blokthema’s

Voorheen was het zo dat blokthema’s in het WordPress Theme Directory relatief lastig te vinden waren. Dat is nu opgelost, want je kunt filteren op blokthema’s! Het Themes Team heeft een nieuw ‘Block Themes’ menu-item aan het filtermenu op de directory homepagina toegevoegd. Wanneer je daarop klikt, worden alle WordPress thema’s met de full-site-editing tag weergegeven. Dat maakt het zoeken een stuk eenvoudiger!

Filteren op blokthema’s

Hoewel de meeste thema’s in het WordPress Theme Directory wel ondersteuning bieden voor het gebruik van blokken in de content editor, bieden ze lang niet allemaal Full-Site Editing (FSE) mogelijkheden. De PHP-gebaseerde thema’s die (nog) geen FSE ondersteuning bieden worden nu  ‘klassieke thema’s’ genoemd. De thema’s die wel FSE ondersteunen, vallen in de categorie ‘blokthema’s’.

Beperkt aanbod

Op dit moment staan er 9.778 gratis thema’s in het WordPress Theme Directory. Slechts 99 daarvan zijn blokthema’s. Dat is slechts 1% van het totale aanbod. Je hebt dus vooralsnog niet heel veel keus als je gebruik wilt maken van alle mogelijkheden van Full-Site Editing. Maar aangezien blokthema’s veel meer aanpassingsmogelijkheden bieden dan klassieke thema’s, moet het wel mogelijk zijn om een geschikt blokthema voor je site te vinden dat je naar jouw wensen en behoeften kunt aanpassen.

Zelf blokthema’s bouwen

Een aantal leden van het Themes Team heeft laatst een plugin gelanceerd genaamd Create Block Theme. Deze plugin maakt het mogelijk om standalone blokthema’s en child thema’s te bouwen vanuit WordPress. Deze kunnen ook eenvoudig geëxporteerd worden, zodat anderen er gebruik van kunnen maken.

Tot slot

Het nieuwe ‘Block-Themes’ menu-item in het WordPress Theme Directory, dat filteren op blokthema’s mogelijk maakt, zal bijdragen aan het verbeteren van de vindbaarheid van blokthema’s. Hopelijk zal de Create Block Theme plugin er ook voor zorgen dat het aanbod blokthema’s groeit. Dat zal ongetwijfeld meer gebruikers over de streep trekken om met Full-Site Editing aan de slag te gaan.

Lees ook: De beste gratis FSE thema’s van 2022

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.