Zo los je het WordPress permalinks probleem bij Hostnet op!

Wie een WordPress website bij Hostnet heeft, zal het misschien al eens overkomen zijn: bij het wijzigen van permalinks gaat je website plat. Dit probleem doet zich, voor zover wij weten, alleen maar bij Hostnet voor; bij andere providers hebben we het nog niet waargenomen. Gelukkig is er een vrij simpele oplossing om dit permalinks probleem op te lossen.

Hostnet

Permalinks instellingen

Wanneer je WordPress installeert, worden je permalinks gecreëerd op basis van standaard instellingen. Een URL wordt dan automatisch aangemaakt als bijvoorbeeld:

https://wphandleiding.nl/?p=257

Dit is natuurlijk niet gewenst; het is voor je SEO veel beter als die link eruit ziet als:

https://wphandleiding.nl/permalinks-probleem-bij-hostnet

WordPress biedt je de mogelijkheid om deze instellingen eenvoudig aan te passen bij Instellingen > Permalinks, waarna je gewoon zoekmachine-vriendelijke URL’s kunt creëren. Maar als Hostnet je provider is, dan gebeurd er iets onverwachts.

wordpress-permalinks-instellen-hostnet

Het permalinks probleem bij Hostnet

Als je bij Hostnet zit en bovenstaande instellingen wijzigt, dan werkt je website ineens niet meer: je homepage is nog wel bereikbaar, maar alle andere pagina’s niet meer. Een ramp natuurlijk.

Dit probleem ontstaat doordat WordPress het .htaccess bestand wil aanpassen. Meestal gaat dit zonder problemen, maar bij Hostnet kun je dit niet zomaar doen: je instellingen komen niet meer overeen met je .htaccess bestand, met als gevolg dat je website plat komt te liggen.

Hoe los je dit op?

In het Control Panel van Hostnet (het gedeelte waar je op je server kunt inloggen) is een functie ingebouwd die ervoor zorgt dat aanpassingen in je .htaccess bestand geactiveerd worden. Dit werkt als volgt:

 • Log in op je Hostnet account
 • Ga naar het Control Panel en selecteer ‘Beheer Website’

hostnet-wordpress-probleem-oplossen-permalinks

 • Klik op ‘Webhosting instellingen’

hostnet-instellingen-permalinks

 • Klik op de ‘Sync .htaccess’ knop

permalink-htaccess-sync-hostnet

Let op, het kan even duren voor de nieuwe permalink instellingen geactiveerd zijn. Ververs je browser zodat je website opnieuw geladen wordt en test of het is gelukt.

Tot slot

Heb je een andere provider en ervaar je hetzelfde permalink probleem? Dan zou dit op een soortgelijke wijze opgelost kunnen worden. Het is in zo’n geval wel wenselijk om even contact op te nemen met je provider en hem op dit probleem te wijzen; tenslotte draait een groot deel van de websites tegenwoordig op WordPress, en sites die plat gaan bij het aanpassen van een simpele instelling zijn behoorlijk onhandig, zowel voor gebruikers als voor providers.

5 reacties op “Zo los je het WordPress permalinks probleem bij Hostnet op!”

 1. Stephanie de Bonth schreef:

  Als je .htaccess aanpast, zorg er dan wel eerst voor dat je ‘Permalink instellingen’ (zie bovenaan deze pagina) op ‘Standaard’ staat, liet Hostnet mij weten.

 2. Webber schreef:

  Ook voor mij is dit dé oplossing geweest voor het permalinks probleem bij Hostnet. Eindelijk..

 3. Jurgen Moolenaar schreef:

  Ik zat te zoeken bij Hostnet, lukte niet. Toen maar gegoogeld en na het lezen opgelost. Dank voor deze gratis waardevolle info.

 4. Thomas schreef:

  Wat fijn dit artikel! Tijdens de intro dacht ik dat het zou uitdraaien op ‘bestel dan nu onze service en we helpen u verder’, maar de oplossing staat gewoon uitgelegd! top!

Geef een reactie