Zo los je het WordPress permalinks probleem bij Hostnet op!

Zo los je het WordPress permalinks probleem bij Hostnet op!

Wie een WordPress website bij Hostnet heeft, zal het misschien al eens overkomen zijn: bij het wijzigen van permalinks gaat je website plat. Dit probleem doet zich, voor zover wij weten, alleen maar bij Hostnet voor; bij andere providers hebben we het nog niet waargenomen. Gelukkig is er een vrij simpele oplossing om dit permalinks probleem op te lossen.

Hostnet

Permalinks instellingen

Wanneer je WordPress installeert, worden je permalinks gecreëerd op basis van standaard instellingen. Een URL wordt dan automatisch aangemaakt als bijvoorbeeld:

https://www.wphandleiding.nl/?p=257

Dit is natuurlijk niet gewenst; het is voor je SEO veel beter als die link eruit ziet als:

https://www.wphandleiding.nl/permalinks-probleem-bij-hostnet

WordPress biedt je de mogelijkheid om deze instellingen eenvoudig aan te passen bij Instellingen > Permalinks, waarna je gewoon zoekmachine-vriendelijke URL’s kunt creëren. Maar als Hostnet je provider is, dan gebeurd er iets onverwachts.

wordpress-permalinks-instellen-hostnet

Het permalinks probleem bij Hostnet

Als je bij Hostnet zit en bovenstaande instellingen wijzigt, dan werkt je website ineens niet meer: je homepage is nog wel bereikbaar, maar alle andere pagina’s niet meer. Een ramp natuurlijk.

Dit probleem ontstaat doordat WordPress het .htaccess bestand wil aanpassen. Meestal gaat dit zonder problemen, maar bij Hostnet kun je dit niet zomaar doen: je instellingen komen niet meer overeen met je .htaccess bestand, met als gevolg dat je website plat komt te liggen.

Hoe los je dit op?

In het Control Panel van Hostnet (het gedeelte waar je op je server kunt inloggen) is een functie ingebouwd die ervoor zorgt dat aanpassingen in je .htaccess bestand geactiveerd worden. Dit werkt als volgt:

  • Log in op je Hostnet account
  • Ga naar het Control Panel en selecteer ‘Beheer Website’

hostnet-wordpress-probleem-oplossen-permalinks

  • Klik op ‘Webhosting instellingen’

hostnet-instellingen-permalinks

  • Klik op de ‘Sync .htaccess’ knop

permalink-htaccess-sync-hostnet

Let op, het kan even duren voor de nieuwe permalink instellingen geactiveerd zijn. Ververs je browser zodat je website opnieuw geladen wordt en test of het is gelukt.

Tot slot

Heb je een andere provider en ervaar je hetzelfde permalink probleem? Dan zou dit op een soortgelijke wijze opgelost kunnen worden. Het is in zo’n geval wel wenselijk om even contact op te nemen met je provider en hem op dit probleem te wijzen; tenslotte draait een groot deel van de websites tegenwoordig op WordPress, en sites die plat gaan bij het aanpassen van een simpele instelling zijn behoorlijk onhandig, zowel voor gebruikers als voor providers.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.