WordPress thema wijzigen? Doe dit eerst!

wordpress thema wijzigen

Het kan zijn dat je op een gegeven moment behoefte hebt aan een nieuw WordPress thema. Misschien heb je zelfs het perfecte WordPress thema al gevonden. Maar zomaar je WordPress thema wijzigen is geen goed idee; er zijn een aantal dingen die je eerst moet doen, om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

WordPress thema wijzigen: wat je eerst moet doen

#1. Maak een backup

Zorg dat je een backup hebt gemaakt! Of je dit nu handmatig doet of met behulp van een backup plugin is aan jou – maar zorg dat je altijd je website kunt herstellen als er iets mis gaat.

#2. Werk in Maintenance Mode

Er kan altijd iets mis gaan. En als je live werkt, wordt het ook aan de ‘voorkant’ een rommeltje. Als je thema geen Maintenance Mode optie heeft, gebruik dan een plugin.

#3. Verwijder alle thema-specifieke plugins

Plugins die speciaal ontwikkeld zijn voor je oude thema kun je het beste verwijderen. De kans is namelijk groot dat ze straks niet meer werken in je nieuwe thema. Mocht je ze later toch nodig hebben, dan kun je ze altijd weer opnieuw downloaden. Hoe je WordPress plugins op de juiste manier verwijdert lees je hier.

#4. Deactiveer de rest van je plugins

Algemene plugins zoals Akismet en Yoast SEO kun je meestal wel gewoon laten staan omdat ze in principe met alle thema’s werken, maar het is een goed idee om ze even te deactiveren. Op die manier kun je ze, zodra je nieuwe WordPress thema geïnstalleerd is, één voor één weer aanzetten en kijken of ze geen problemen opleveren. Mocht dat wel het geval zijn, dan weet je op deze manier gelijk aan welke plugin het ligt.

#5. Verwijder je widgets

Kopieer de content van je tekst widgets en verwijder ze. Verwijder ook alle zijbalk widgets en footer widgets. Deze kunnen je layout namelijk flink verpesten zodra je nieuwe WordPress thema geïnstalleerd is.

#6. Vergeet Google Analytics niet

Vergeet niet om de tracking code van Google Analytics ergens op te slaan en deze naar je nieuwe thema te kopiëren. Dat is één van de dingen die vaak over het hoofd gezien worden!

 

 

Eén reactie op “WordPress thema wijzigen? Doe dit eerst!”

  1. Geo schreef:

    Handig stappenplan!

    Zelf heb ik ook een andere theme geïnstalleerd omdat ik mijn oude theme zat was. Na de installatie, was ik toch niet zo tevreden en besloot om even terug te gaan naar mijn oude theme.

    Als gevolg kreeg ik een HTTP 500 Error waardoor ik niet meer in de backend kon inloggen.

    Gelukkig had WP Handleiding mij zo geholpen, TOP SERVICE!

Geef een reactie