Gisteren kon je lezen wat een WordPress plugin traag maakt. Maar wat zijn nu de traagste WordPress plugins? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Disclaimer: Dat deze plugins je site mogelijk vertragen, wil niet per definitie zeggen dat ze slecht zijn. De meeste zijn prima plugins. Maar als je een van deze plugins gebruikt en performance problemen hebt, is het wel het overwegen waard om eens naar alternatieven te kijken. Daarbij wil ik erbij vermelden dat er door veel ontwikkelaars hard gewerkt wordt om plugins te verbeteren. Het zou dus best kunnen dat deze lijst met traagste WordPress plugins over een tijdje niet meer relevant is.
De traagste WordPress plugins
#1. Broken Link Checker
Als je bedenkt wat voor taak de Broken Link Checker plugin heeft, dan is het vrij logisch dat hij bandbreedte opslokt. Om te beginnen scant de plugin elke pagina van je website, en dat doet hij niet één keer maar regelmatig. Daarbij worden de ‘sweeps’ in batches gedaan. Eerst wordt elke pagina geparsed om al je links te identificeren. Bij de tweede sweep wordt vastgesteld welke links er ‘kapot’ zijn. Voor grote websites die heel veel links bevatten, kan dat een grote impact hebben op de performance. Broken Link Checker is zelfs zo berucht om zijn performance problemen dat hij niet meer wordt toegestaan door WPEngine. Zij zeggen dat de plugin “zelfs onze robuuste caching laag overweldigd met een buitensporige hoeveelheid http verzoeken.”
Alternatief: Checken op dode links is natuurlijk wel belangrijk. Kun je het niet aan om dit handmatig te doen? Gebruik dan een tool die buiten WordPress werkt, zoals Broken Link Check.
#2. Contact Form 7
Elke website heeft tegenwoordig een contactformulier om leads te verzamelen en het makkelijker te maken voor bezoekers om contact op te nemen. Met meer dan 5 miljoen downloads is Contact Form 7 de meest populaire plugin om dit voor elkaar te krijgen. Contact Form 7 zit goed in elkaar en de ontwikkelaar biedt een uitstekende ondersteuning. Het is ook heel gebruiksvriendelijk. Maar het is wel goed om te weten dat dit een script-heavy WordPress plugin is. Dat zou geen probleem zijn als de plugin alleen de pagina’s beïnvloed waarop een contactformulier staat, maar dat is vooralsnog niet het geval. Contact Form 7 injecteert scripts op elke pagina van je website.
Alternatief: Als je behoefte hebt aan een vergelijkbare (en gratis) contactformulier plugin die minder belastend is voor je server, kijk dan eens naar Ninja Forms. Voor WPMU DEV leden is Forminator een goede premium optie.
#3. NextGen Gallery
Ondanks het feit dat NextGen Gallery een zeer populaire WordPress plugin is, zullen de voordelen (prachtig weergegeven afbeeldingen) niet altijd opwegen tegen de nadelen (langzame laadtijden). Natuurlijk, je kunt met deze plugin buitengewoon mooie afbeeldingsgalerijen maken. Maar er zijn te veel opties en aanpassingsmogelijkheden, en die slokken simpelweg te veel serverruimte op.
Alternatief: Als je afbeeldingen in een galerij of carrousel wil weergeven, probeer dan Envira Gallery Lite eens. Deze plugin is geoptimaliseerd om de server performance hoog te houden, ook als je heel veel afbeeldingen aan je galerij toevoegt.
#4. Jetpack
Jetpack is een prima alles-in-één plugin. Analytics, social media marketing, afbeeldingsoptimalisatie, beveiliging, SEO features – het is een solide toolset, perfect voor beginnende websites die nog niet heel veel webverkeer hebben.
Maar zoals je je kunt voorstellen kan het een hoop resources opslokken, al die features en modules in één plugin. En als je niet gebruik maakt van alles dat er in zit (wat de meeste gebruikers eerlijk gezegd niet doen), dan is dat best zonde. Naarmate je website groeit, is het goed om op zoek te gaan naar meer server-efficiënte manieren voor elk van de taken die Jetpack uitvoert. Het kan ook de moeite waard zijn om alternatieven te zoeken voor elke plugin die Jetpack activatie vereist om te kunnen functioneren, zoals de VaultPress plugin. Op zichzelf mag VaultPress dan een prima backup oplossing zijn, het feit dat je verplicht bent om een opgeblazen plugin als Jetpack te installeren is allesbehalve een voordeel.
Alternatief: Wat betreft het vervangen van Jetpack, dat is een individuele kwestie; je hebt waarschijnlijk niet alle features van Jetpack nodig. Je kunt beginnen met WPMU DEV’s plugin roster. Hier vind je op zichzelf staande oplossingen die de belangrijkste Jetpack features (security, performance, SEO) kunnen vervangen.
#5. Elke Related Posts plugin
Als je je een beetje gaat verdiepen in wat de experts te zeggen hebben over de traagste WordPress plugins, zul je zien dat er een specifiek type plugin is dat steeds weer terugkomt: Related Posts plugins. Zoals bijvoorbeeld Yet Another Related Posts.
Het probleem met dit type plugins is dat ze heel vaak de database van je website aanroepen. Om te bepalen welke gerelateerde posts ze kunnen weergeven, moeten ze eerste alle posts op je website indexeren. Vervolgens spitten ze erdoorheen om vast te stellen waar de content over gaat. En vervolgens moeten ze de juiste gerelateerde posts weergeven. Al dat intensieve zoeken, indexeren en sorteren heeft een negatieve impact op de snelheid van WordPress sites.
Alternatief: Er zijn Related Posts plugins die data verwerken op hun eigen servers, zodat de performance van de jouwe er niet onder te lijden heeft. Dat betekent betalen voor een premium plugin. Er zitten echter wel betaalbare opties tussen, zoals Contextly en Related Posts for WordPress. Deze premium Related Posts plugins zijn een slimme investering voor websites waarbij blogs een belangrijke rol spelen.