Nieuwe toolkit simplificeert het bouwen van Gutenberg Blocks

Nieuwe toolkit simplificeert het bouwen van Gutenberg Blocks

Zoals je inmiddels wel gemerkt zult hebben is niet iedereen enthousiast over Gutenberg. Maar gelukkig wordt er niet alleen geklaagd; er zijn ook mensen die voorzorgsmaatregelen treffen en manieren bedenken om de officiële release van Gutenberg straks soepeltjes te laten verlopen. Ahmad Awais, die afgelopen jaar de Gutenberg Boilerplate ontwikkelde, heeft een Guten Block Toolkit uitgebracht. Deze toolkit simplificeert het bouwen van Gutenberg Blocks door geen configuratie, geen lock-in, en slechts één afhankelijkheid te verstrekken.

Gutenberg Blocks

“Ontwikkelaars vertelden me dat ze Gutenberg Blocks bouwden met ES5 omdat de hoeveelheid tijd die het vergde om te configureren en in te stellen en tools als Babel, Webpack, ESLint, Prettier, enzovoorts het niet waard was,” zei Awais. Naar aanleiding van die feedback ontwikkelde Awaus een oplossing: “…een zero-config-js #OCJS WordPress ontwikkelaars toolkit genaamd create-guten-block!”

Toolkit

Met behulp van de toolkit is het bouwen van Blocks nog maar een proces van drie stappen.

Ontwikkelaars beginnen door het installeren van Node versie 8 of hoger op een lokale server. Daarna moeten ze het create-guten-block script draaien en een naam voor de plugin die gecreëerd wordt invoeren. Dan wordt ook de benodigde mappenstructuur aangemaakt. De laatste stap is het draaien van het NPM startscript. Zodra deze stappen voltooid zijn wordt de WordPress plugin compatibel met Gutenberg.

Positieve feedback

Awais’ toolkit heeft al heel wat positieve feedback ontvangen, ook van leden uit het Gutenberg ontwikkelaars team.

Mad props to @MrAhmadAwais for making a super useful Gutenberg tool that I’ve been really looking forward to!

I’m excited about the possibilities for this, and I love how it’s embraced WordPress’ “decisions, not options” philosophy, doing all of the hard work for you. https://t.co/hUAQVDL7S1

— Gary (@GaryPendergast) January 20, 2018

Maar Awais zit niet stil; hij werkt alweer aan versie 2.0.0. “…daarvoor heb ik niet alleen jullie steun nodig, ik vraag jullie ook om aan boord te komen en een bijdrage te leveren – dat is de enige manier om vooruit te komen,” zei hij.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.