WordPress contributors willen kortere, tijdgebonden release cycli

WordPress contributors willen kortere, tijdgebonden release cycli

WordPress release cycli zouden binnenkort weleens wat voorspelbaarder kunnen worden, nu contributors een tijdgebonden benadering overwegen. De discussie begon tijdens een recente core dev chat toen Gutenberg fase 2 lead, Riad Benguella, voorstelde om kortere, geautomatiseerde release cycli te gaan hanteren.

Tijdgebonden release cycli

Het Gutenberg team is erin geslaagd om volgens planning – elke twee weken – een nieuwe versie van de plugin uit te brengen; features die nog niet klaar zijn worden automatisch uitgesteld naar de volgende releases. Benguella stelt dat dit soort release planningen een aantal grote voordelen heeft voor WordPress:

  • Minder stress voor contributors;
  • Voorspelbaarheid: mensen kunnen gemakkelijk rond de release tijdlijnen plannen;
  • Geen vertragingen omdat releases niet gebaseerd zijn op features.

Het verkorten van grote releases zou echter wel een grotere uitdaging kunnen zijn voor WordPress, dat natuurlijk op veel grotere schaal is dan de Gutenberg plugin. Daarbij heeft de plugin het voordeel dat de ontwikkeling en releases op GitHub beheerd kunnen worden.

“Ik denk dat er veel infrastructuur-problemen zijn die opgelost moeten worden voor WordPress, alvorens we over kunnen stappen op een snelle, geautomatiseerde release cyclus,” zei Gary Pendergast. “Elke maand een grote release is haalbaar, het is iets waar ik graag naartoe zou willen werken, maar het release proces is nu nog te handmatig om meerdere releases tegelijkertijd te laten draaien.”

Voldoende tijd?

Jonathan Desrosiers kwam met een voorstel dat de discussie samenvat en een aantal handmatige taken onderstreept die nodig zijn om een grote update de deur uit te krijgen. Hieronder vallen tijdrovende taken zoals Trac gardening, het creëren van een Field Guide, het schrijven van blogposts voor de beta’s, Release Candidates en officiële release, documentatie updates, video’s, ontwikkelaars notities en andere werkzaamheden die vaak door vrijwilligers worden uitgevoerd.

De release cyli van 3 tot 4 maanden die WordPress had van versie 3.9 tot 4.7 boden voldoende tijd om alle administratieve taken te voltooien, maar de algemene consensus is dat een aantal van deze taken gesimplificeerd en/of geautomatiseerd zouden kunnen worden.

Voordelen en nadelen

Desrosiers beschreef een aantal voordelen van het overstappen naar een kortere grote release cyclus. Zo zouden er minder drastische veranderingen zijn voor gebruikers, wat er uiteindelijk toe zou kunnen leiden dat gebruikers sneller automatische updates voor grote updates aan zouden zetten. Een nadeel van het verkorten van de release cyclus is de toegenomen druk voor zowel vrijwilligers als thema- en pluginontwikkelaars, die compatibiliteitsupdates klaar moeten krijgen. Het zou ook meer backport werk opleveren voor veiligheidsupdates.

De discussie omtrent het invoeren van kortere, time-based release cycles bevind zich nog in de beginfase. Het meedogenloze tempo van iteratie en voorspelbare release cycles van de Gutenberg plugin hebben contributors in elk geval heel wat inspiratie gegeven om het proces voor de WordPress core te verbeteren. Er staan nog geen grote veranderingen vast, maar het is natuurlijk altijd goed om te bekijken wat er strakker kan in het release proces.

 

Lees ook: Gutenberg 5.1 zet alle core widgets om in blocks

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.