Surge: een nieuwe caching plugin zonder configuraties

Surge: een nieuwe caching plugin zonder configuraties

WordPress core contributor Konstantin Kovshenin heeft een nieuwe caching plugin voor WordPress uitgerold: Surge. Er zijn natuurlijk al tientallen caching plugins – en cache purging plugins – in het plugin directory te vinden. Surge onderscheidt zich echter van de rest omdat er geen configuratie vereist is. Je hoeft hem alleen maar te installeren en te activeren en het werkt.

Caching plugin zonder configuraties

Wat kun je precies verwachten van een plugin die geen configuratie vereist? Wel, Kovshenins tests laten zien dat wanneer je een goedkope webhost hebt, de performance van je WordPress site aanzienlijk kan verbeteren. Op zijn blog schrijft hij:

“Surge bewaart cache bestanden in het bestandssysteem en maakt gebruik van de Linux kernel pagina cache voor efficiënte geheugen caching en invalidatie. In verschillende laadtests heeft Surge laten zien met gemak 1000-2500 verzoeken per seconde aan te kunnen, op een goedkope, single-core virtuele server met slechts 1 GB geheugen. Dat is ruim 70 x sneller dan een standaard WordPress installatie met een standaard thema en geen plugins.”

Geen clear cache knop

De plugin is zo simpel dat er niet eens een ‘clear cache’ knop is. Volgens Kovshenin zal de plugin automatisch cached entries invalideren wanneer dat nodig is, zoals wanneer er content geupdatet wordt. Maar mocht je om wat voor reden dan ook toch de pagina cache willen legen, dan kun je de plugin gewoon deactiveren en daarna weer activeren. “Als je de cache moet legen, dan betekent dit dat mijn invalidatie niet goed genoeg is,” reageerde Kovshenin op Twitter toen iemand naar het ontbreken van de clear cache knop is. Hij verzoekt gebruikers om het hem te laten weten als ze eens in de zoveel tijd toch handmatig de cache moeten legen, zodat hij de plugin op basis van feedback verder kan optimaliseren.

Interesse in Surge?

De plugin is gratis beschikbaar via het plugin directory op WordPress.org. Hou er wel rekening mee dat als je al gebruik maakt van een pagina caching plugin, je deze eerst moet deactiveren als je Surge wil gebruiken. En als je gebruik maakt van managed WordPress hosting is het goed om even te controleren of er niet al een caching oplossing is ingebouwd.

Lees ook: Wat is website caching en waarom is het zo belangrijk?

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.